Миленко Ђаковић: Нису сви одборници дизачи руку

У бастиону ДНС највише појединачних гласова освојио је наш данашњи саговорник, укупно 5025.

четвртак, 20 децембра, 2012 / 06:22

У вријеме док је одговарао на питања, није било познато да ли ће наставити обављати функцију замјеника градоначелника Приједора, али Ђаковић је почетком децембра реизабран на ову функцију.

По вама, шта вас је издвојило да остварите овакав изборни резултат?

Коректан одговор на ово питање би могли дати прије свих, гласачи који су гласали за мене, за моју странку.

Из мог угла гледано, сматрам да сам до сада коректно обављао све повјерене послове, од послова одборника у Скупштини општине Приједор, замјеника начелника општине, народног посланика у Скупштини РС, замјеника министра за питања бораца, жртава рата и рада у Влади РС, предсједника Одбора ратних војних инвалида Борачке организације РС, те послове у Рудницима жељезне руде " Љубија" Приједор које сам прије рата у БиХ обављао у рангу дипломираног инжењера машинства.

Све ове послове, функције и радне задатке сам обаљао часно и поштено, а бавећи се њима имао сам небројен број контаката са грађанима, гдје су они имали прилику да процијене мене, мој карактер и однос према послу који обављам, а такође, и мој лични однос према грађанима.

Такође, све ове послове сам обављао са пуно емоција, уносећи креативност и своја стечена знања и искуства трудећи се да помогнем многима који су имали веће и мање проблеме у животу, а то су често били људи које живот није мазио.

Колико је за добар изборни резултат бити на некој позицији јавне управе, или бити успјешан привредник?

Последњих 15-так година, сам имао више пута прилику да по приједлогу мојих страначких колега и органа странке (прво СНС, а касније ДНС) на разним страначким листама будем изложен провјерама свог политичког рејтинга.

Претходно сам обављао разне послове и функције, у почетку , рецимо 1997.године када ме је тадашњи СНС кандидовао за посланика у Народној скупштини РС , обављао сам послове предсједника Одбора ратних војних инвалида Борачке организације РС,а да претходно нисам био ни на каквој позицији јавне управе или успјешни привредник, али сам путем медија и директних контаката са грађанима био изложен јавности из позиције и посла који сам тада обављао и људи су на тим изборима изузетно добром гласачком подршком , подржали мој дотадашњи рад и залагање.

На последњим локалним изборима као носилац одборничке листе ДНС-а за Скупштину града Приједора сам као појединац остварио најбољи резултат кроз број добијених гласова од грађана града Приједора, тј.добио сам и највећи број личних гласова од свих страначких кандидата на свим листама странака које су се кандидовале са Скупштину града Приједора ,а претходно сам обављао функцију замјеника начелника општине Приједор. Из ових примјера сматрам да је важно за добар изборни резултат, да је кандидатов рад изложен јавности без обзира који посао да обавља, ако га коректно и часно обавља.

Колико сте новца утрошили у личну кампању и каква је била њена веза са страначком?

У начелу као носилац листе , ја сам водио чисто страначку кампању и бавећи се својим професионалним послом у току дана нисам имао прилике и времена да водим тзв.личну кампању.Као додатак страначкој кампањи, једино сам издвојено од ње одштампао одређен број промотивних картица и у то активност сам лично уложио 300 КМ.

Из мог личног угла гледања, имао сам прилике да пратим појединачне личне кампање појединих кандидата у које су вјероватно улагана већа материјална средства и у којој је учествовао значајан број (мањи или већи) тзв.волонтера и оне су донијеле одговарајући број гласова тим кандидатима, по мојим личним процјенама већи него да нису вођене , али не толики какав су неки од њих очекивали. У тим тзв.личним кампањама поједини тимови и кандидати изгубе мјеру и направе себи већу штету од користи.

Да ли бисте подржали/предложили иницијативу да одборници који су запослени не примају плату, већ само дневнице за дан кад имају сједницу СО?

Ово питање је сложеније него што на први поглед изгледа. У разним скупштинама, у чијем сам раду учествовао па и у Скупштини општине Приједор различито је учешће у раду и у припремама за рад у скупштини. Углавном сви имају сличан начин рада и трошкова за тај рад, али увијек постоје и они одборници који пуним капацитетом раде у припреми за засједање скупштине и самом учешћу у раду скупштине.

Ове бих назвао " вриједним " одборницима који имају веће трошкове јер више времена утроше у свом раду. Они по многим питањима одржавају састанке по терену са својим бирачима, те такви одборници у потпуности заслуже своју накнаду јер активно учествују у раду скупштине.

Они други, који су само тзв."гласачи" на сједницама скупштине можда и не заслуже скупштинску накнаду те кад би се извршила анализа њиховог учинка и њихових трошкова, можда би се закључило да нису оправдали накнаду коју примају на мјесечном нивоу и за такве бих био спреман разговарати о евентуално другом моделу накнаде за рад, али то је сложено питање како раздвојити једне од других.

За које пројекте ћете се залагати, у које вјерујете да ће побољшати стање вашем у граду?

У начелу у Скупштини општине Приједор је успостављен вишегодишњи креативан рад и разматрају се тачке дневног реда које су од интерреса за грађане града Приједора. Док сам био одборник залагао сам се за усвајање свих ових здравих приједлога и пројеката који долазе из кабинета досадашњег начелника општине, а тако бих наставио и у овом мандату.

Од посебног значаја сматрам пројекте који би омогућили већу запосленост грађана Приједора, као и пројекте из области инфраструктуре ,а такође и пројекте тзв.друштвене надградње, установа, институција и удружења које се истом баве. Стратегија развоја града Приједора ће,сигуран сам, нагласак и предност дати рјешавању пројеката који ће довести до побољшања на пољу отварања нових радних мјеста за незапослене грађане.

Обављали сте функцију замјеника (градо)начелника. Да ли ћете остати на тој функцији, или бити у скупштинским клупама?

У претходном мандату Скупштине општине Приједор сам један период на почетку мандата био одборник и предсједник одборничког клуба ДНС-а,а касније сам на приједлог начелника општине изабран за његовог замјеника.У овом мандату то питање је поново у надлежности сада градоначелника града Приједора г-дина Марка Павића и вријеме ће показати гдје ће градоначелник процијенити да сам потребнији.Оставите одговор