Милена Дравић напустила свијет живих

Велика српска глумица Милена Дравић преминула је у 79. години након тешке болести на Клиничко-болничком центру Бежанијска коса, гдје се налазила на лијечењу.

недеља, 14 октобра, 2018 / 08:41

Прије двије и по године остала је без супруга великана српског глумишта Драгана Николића и од тада се борила са болешћу.

Овог љета је боравила у Пули и на Палићу гдје је промовисана монографија о њој.

Једна је од највећих глумица које су имале Србија и Југославија.

У каријери дужој од 50 година снимила је 90 филмова, а најпознатији у којима је остварила улогу су, између осталих, „Прекобројна“, „Љубавни живот Будимира Трајковића“, „Козара“, „Битка на Неретви“, „Уна“, „Рад на одређено вријеме“, „Није лако са мушкарцима“ и „Зона Замфирова“.

Позната је још и као учитељица из култне серије „Приче из Непричаве“, а остварила је улоге у серијама „Полицајца са Петловог брда“, „Приче из радионице“, „Позориште у кући“.

Са супругом и колегом Драганом Николићем је од 1972. до 1974. водила популарни шоу програм „Образ уз образ“.

Дравићева је добитница Награде за најбољу споредну глумицу на Канском филмском фестивалу, специјалне награде Златна ружа на Филмском фестивалу у Венецији, најпрестижнијих српских награда Добричин прстен и „Жанка Стокић“ за цјелокупан допринос југословенској и српској кинематографији, награде „Јоаким Вујић“, награде Павле Вуисић на Филмским сусретима у Нишу, четири Златна ћурана на Данима комедије у Јагодини и рекордних десет Златних арена на Филмском фестивалу у Пули.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *