Mиле Баника нови главни ревизор?

Предсједник Републике Српске Милорад Додик предложиће Народној скупштини да за главног ревизора Српске именује бившег директора Пореске управе РС Милу Банику, сазнаје „Глас Српске“.  Додик ће за главног ревизора предложити Милу Банику, а за његовог замјеника Дарка Пејића, који ради у Главној служби за ревизију јавног сектора РС. Предсједник РС донио је одлуку на основу […]

понедељак, октобар 15, 2012 / 11:57

Предсједник Републике Српске Милорад Додик предложиће Народној скупштини да за главног ревизора Српске именује бившег директора Пореске управе РС Милу Банику, сазнаје „Глас Српске“.

 Додик ће за главног ревизора предложити Милу Банику, а за његовог замјеника Дарка Пејића, који ради у Главној служби за ревизију јавног сектора РС.

Предсједник РС донио је одлуку на основу ранг-листе коју је предложила парламентарна Комисија за избор главног ревизора и његовог замјеника на којој се нашло 16 имена. Ранг-листа је у сриједу упућена предсједнику РС послије оцјене кандидата који су се пријавили на конкурс, а на прве три позиције нашли су се управо Баника, Пејић и актуелни руководилац Сектора ревизије учинка у Главној служби за ревизију јавног сектора РС Милован Бојић.

Очекује се да ће Додик данас Народној скупштини РС упутити приједлог за именовање главног ревизора и његовог замјеника. Посланици би се о тим приједлозима могли изјаснити већ сутра, за када је заказана редовна сједница парламента РС.

Иако се у предложеном дневном реду сједнице не налази избор главног ревизора и његовог замјеника, очекује се да ће то питање накнадно бити увршћено у дневни ред.
Конкурс за главног ревизора и његовог замјеника расписан је јер актуелном главном ревизору Бошку Чеки ускоро истиче мандат. Чеко ће у децембру, послије 12 година, напустити позицију главног ревизора РС, а до тада ће радити заједно са новоизабраним ревизором.

Чеко је "Гласу Српске" рекао да је спреман да максимално помогне новом главном ревизору како би му пренио искуства и што боље га упознао са обавезама које га чекају.

– Особа која буде главни ревизор мора, прије свега, бити храбра, спремна на одређена различита мишљења и притиске. Мора да ради објективно и треба да зна да с једне стране има велику моћ, али с друге стране, мора да нађе заједнички став са клијентима – рекао је Чеко.

Он је истакао да је први буџет Главне службе за ревизију јавног сектора био око 10.000 марака, а да он насљеднику оставља на рачуну четири милиона КМ.

На конкурс за главног ревизора и његовог замјеника пријавили су се, између осталих, и замјеник генералног ревизора у Канцеларији за ревизију институција БиХ Божана Трнинић и ревизор у тој служби Драгољуб Ковинчић, помоћник министра финансија РС за рачуноводство и ревизију Душко Шњегота и помоћник министра у ресору финансија у Влади РС Јово Радукић.

Ревизије

Главна служба за ревизију јавног сектора РС извршила је у протеклих 12 година 589 финансијских ревизија.

Ревизори су у 142 случаја изразили позитивно мишљење, негативну оцјену дали су за 137 буџетских корисника и једну локалну заједницу, доминантно мишљење с резервом изразили су у 267 извјештаја, а од мишљења су се суздржали у 43 случаја.

Од оснивања Главне службе за ревизију јавног сектора у РС до краја 2011. године, заједно с ревизијама учинка, обављено је укупно 597 ревизија.0 КОМЕНТАРА

 1. Ето видиш да може 😀

  Потпуно свеједно ко је главни ревизор- Чекини налази и примједбе свакако су само служили за спрдњу.. 😀

 2. Kalabalak, 15.10.2012. 13:36:12

  Пази друже, они су сви негдје по тамо неким ладицама! 😉

  Сад ме брине, ако их и нема, онда се неће имати шта ни стављати у ладице! x-(

 3. Миле Баника има завршену некакву вишу школу (организација рада или нешто слично), а послије је завршио као неки приватни факултет спортски менаџер или тако нешто…

  Питам се на основу којих критерија је она био најбољи на конкурсу…
  Тако нам и треба, одборници власници шатора и пијачари, ревизори провјерени муљатори итд…

 4. Ma Banika i nije toliko sporan, njega ionako nece niko nista pitati, kao sto ga nije pitao dok je bio Direktor Poreske uprave. Ali predlog da zamjenik bude Darko Pejic je vise nego skandalozan kad se zna da njegova supruga radi kao Rukovodilac odjeljenja za internu reviziju u Kabinetu Predsednika Republike Srpske. Koliko li ce tek tu biti gledanja kroz prste 🙂

 5. Hobotnica zlocinackofasisticka pustila pipke svoje otrovne do svake pore nase napacene Republike. Umrtvljenost zrtve koju prozdire postize izbacivanjem gustog nervnog otrova.
  Kakav kraj nas. Poslije vjekovne patnje i stradanja moga naroda u ratovima , prezivjesmo ropstvo Osmanlija, prezivjesmo logore i gulage, Gole Otoke i otadzbinski rat…i kada pomislismo da cemo ovo malo nas , i nase djece moci da zivimo u ovoj nasoj prelijepoj i svacim bogatoj zemlji dovezose nam ovog neljuda da sve porusi i razori, da nam sve otme , da nas bijedom pomori…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *