Милановић у Јасеновцу: Ово је усташки логор, усташе су Хрвати па се не могу правити да ме се ово не тиче

Предсједник Хрватске Зоран Милановић одао је почаст полагањем цвијећа код спомен-обиљежја Камени цвијет у Јасеновцу, а уз њега су били и бивши предсједници Стјепан Месић и Иво Јосиповић те бивша предсједница Владе Хрватске Јадранка Косор.

четвртак, 22 априла, 2021 / 14:10

"То је био усташки логор, а усташе су Хрвати, а како сам и ја Хрват и предсједник хрватске државе, не можемо рећи да нас се то тиче. Ово је било мјесто контроверзе цијело вријеме. Једна страна је претјеривала и претјерује и говори да је овдје убијено 700.000 људи. Ја сам овдје долазио као гимназијалац и исто су нам говорили. Већ тада сам био довољно стар да видим да то није истина, овдје је убијено око 100.000 људи. То је јако пуно”, рекао је Милановић, преносе 24 сата.

Коментирао је и филм "Дара из Јасеновца”.

"Гледамо и филмове који долазе у Београду који су лоши филмови, мислим на "Дару из Јасеновца”. Тај приступ указује на супротно на оно што су аутори хтјели рећи, да је овдје убијено 700.000 људи, али режија показује да је овдје убијено мање. Никако на зелену грану с овим мјестом. Да бисмо сад овдје, годину дана, након што смо заједно дошли, ево ја сам донио ружу, не вијенац”, рекао је.

Вијенци које може положити свако постану комунални проблем, а не чин пијетета, поручио је.

"Жао ми је што није дошло до заједничког обиљежавања, ово није ствар глумимо ли или не, државник мора показати емоцију, али и понашати се у складу с очекивањем. Оно што сам чуо су јадни изговори”, рекао је Милановић.

Осврнуо се и на изјаве да је разлог раздвојеним колонама – епидемиолошка ситуација и поручио да министарка Обуљен није стручњакиња "за гљивице и вирусе”, него за културу.

"Господин Пленковић се кад му одговара позива на Вуковар. Господин Пленковић никад није одлазио у Вуковар док није постао аспирант на предсједничко мјесто у ХДЗ-у”, поручио је.

"Не знамо који је разлог, опет је неартикулиран, опет говори о животињској фарми, је л’ чита он то? Као да се препознају у тим алегоричним новелама. Нисам ја почео говорити и давати људима животињска својства, већ они дају политичарима својства распадајућих кемијских елемената”, рекао је Милановић.

Што се тиче поклича "За дом спремни”, Милановић је рекао како му је жао што је прошле године бурно реагирао на то.

"Тај сат историје је почео на нашем првом сучељавању 2016. Тада смо говорили, 12. коловоза, читао сам му пред камерама рјешења Уставног суда по том питању. Ништа. Једини тко се усуди нешто рећи је професор Краус, јер он нема цијену. Он је потпуно неовисан и може рећи што је истина, не може га се купити”, закључио је он.