Милановић: Десница шири мржњу

Предсједник Владе Хрватске Зоран Милановић рекао је да странке деснице шире мржњу и да људи у "црним кошуљама" за које се не зна ко су ни одакле долазе говоре на телевизији. "Знамо ко стоји иза тог инцидента, а сада подмукло ћути. Мржњу и ову врсту страха не допуштамо", поручио је Милановић. Хрватски премијер оштро је […]

понедељак, 18 марта, 2013 / 16:14

Предсједник Владе Хрватске Зоран Милановић рекао је да странке деснице шире мржњу и да људи у "црним кошуљама" за које се не зна ко су ни одакле долазе говоре на телевизији.

"Знамо ко стоји иза тог инцидента, а сада подмукло ћути. Мржњу и ову врсту страха не допуштамо", поручио је Милановић.

Хрватски премијер оштро је критиковао медије и скандалозним назвао прилог у Дневнику ХРТ-а у којима су дјеца која су напала богослове у Кистању названа "Јањевцима", како се назива регионална хрватска мањина на Косову.

Јањевци су добили име по граду Јањеву у близини Приштине.

Милановић је рекао и да је срамота што нико није реаговао на изјаве Руже Томашић из Хрватске странке права "Анте Старчевић", чије изјаве је премијер оцјенио горим од оних што их је изрекао извршни директор "Динама" Жељко Мамић.

Томашићева је, наиме, прије два дана изјавила је да је "Хрватска за Хрвате, а да су сви остали само гости".

"Одлучио сам да се обратим, упркос томе што су моји стручњаци за односе с јавношћу изричито против тога. Чак су ми нешто и написали овдје, али ја то не читам. Не желим тако. Морамо да се научимо на нека нова правила, бар што се мене тиче", рекао је Милановић.

Премијер је рекао да нема утицаја не медије, да нема своје медије и да нема никакве договоре са њима.

"Можемо се само надати да ће људи у тој професији преносити објективно оно што говоримо, али то је илузија", наставио је Милановић и подсјетио да су јуче нападнути богослови из манастира Крке.

Јосиповић: "Не" онима који подстичу мржњу

Предсједник Републике Хрватске Иво Јосиповић оштро је осудио најновији низ увреда и насиље према хрватским Србима и додао како је крајње вријеме да се каже "не" онима који подстичу на међунационалну мржњу.

"Има неких који би провоцирали међунационалне сукобе, па и физичко насиље. Треба им јасно рећи не и очувати наша уставна начела", рекао је новинарима Јосиповић.

Он је истакао да су грађанска и национална равноправност нека од темељних уставних начела Хрватске која припада свим грађанима, без обзира на националну, верску или етничку припадност.

"Последње је вријеме за поруку како сви наши грађани имају свој дом у Хрватској. Гости су туристи, привредници који долазе у Хрватску, а сви грађани равноправни су чланови заједнице", додао је Јосиповић.

Предсједник је ту поруку посебно упутио политичарима, медијима и спортским радницима истичући да је сигурност темељ хрватске државе.