Милан Благојевић: Удружени ВСТВ подухват

Kолико је актуелни сазив ВСТВ-а БиХ дотакао дно незаконитости и неморала, једном ријечју нељудства, освједочили смо се прије неколико дана када је група анонимних јавних тужилаца поднијела кривичну и дисциплинску пријаву против Тегелтије Милана и више осталих чланова те институције.

понедељак, април 8, 2019 / 21:30

Иако нису навели своја имена, што им свакако не служи на част, несумњиво је да су подносиоци тих пријава изнијели неколико фрапантних чињеница које могу знати само стручна лица из правосуђа, што говори да су пријаве заиста поднесене од носилаца правосудних функција.

Уплашен управо тим чињеницама, промптно је, у име тегелтизованог правосуђа, реаговао Тегелтија Милан, као предводник овог удруженог веестеовског подухвата. Рече он путем фејсбука, што један приватни портал, чик погодите који, одмах пренесе, да се ради “о непрофесионалном раду новинара” који наводно “од лажних вијести праве конструкције у циљу сензационализма”. У намјери да прикрије овај подухват, исконструиса Тегелтија и да је наводно кључна ствар у свему овоме тврдња новинара “да ВСТВ није обавијестио Републичко тужилаштво РС-а о истеку мандата Жељке Радовић као члана ВСТВ-а”.

Наравно, ништа од онога што је рекао Тегелтија, а посебно ова наводно “кључна ствар”, не одговара истини, па осјећам људску и професионалну потребу да нашој јавности приближим овај удружени веестеовски подухват. С тим у вези најприје се мора знати да је Жељки Радовић мандат члана ВСТВ-а БиХ истекао 18. фебруара 2019. године. Осим што јој је истекао тај мандат, у мају ове године истиче јој и мандат главне тужитељке Окружног тужилаштва у Добоју, а на сваку од наведених функција претходно је прошла као декларисана Хрватица. Е сад, знајући за све ово, актуелни веестеовци су се постарали да све испројектују по мјери Радовићке.

Најприје су 27. новембра 2018. године одржали сједницу (којом предсједава Тегелтија Милан), на којој су одлучили да наредни члан ВСТВ-а испред окружних тужилаштава у Републици Српској буде особа женског пола и хрватске националности. Дакле, све по мјерама Радовићке, баш као што су прошле године, кад је Тегелтији истицао мандат, веестеовци одлучили да база из које он долази мора да изабере особу мушког пола српске националности, што је у пракси значило Тегелтију Милана. Кад је тегелтизовано правосуђе поново изабрало Тегелтију у ВСТВ, онда се Жељка Радовић дала на посао да она као члан ВСТВ-а дигне свој глас и предложи поново Тегелтију за предсједника. Права приватна држава, о чему говори и наставак.

Међутим, кад су 27. 11. 2018. године наредили да мјере будуће чланице ВСТВ-а испред окружних тужилаштава РС-а буду само хрватске, веестеовци су знали да Радовићка има још један проблем, који морају ријешити, јер у противном она неће моћи добити и јаре и паре, то јест да опет буде главна добојска тужитељка и поново чланица ВСТВ-а БиХ. О ком проблему је ријеч? Па знају веестеовци за једно правило које су они прописали, а које каже да кад се пријављују на неку правосудну функцију, као Радовићка за опетовану главну добојску тужитељку, не могу у тренутку подношења пријаве на конкурс бити и чланови ВСТВ-а, већ морају поднијети оставку на чланство у ВСТВ-у. Пошто Радовићки мандат у ВСТВ-у истиче у фебруару 2019. године, досјете се веестеовци па 3. 12. 2018. формално упуте Махмуту Швраки, главном јавном тужиоцу РС-а, допис у којем га к’о фол моле да најкасније до 21. јануара 2019. проведе изборе за новог члана ВСТВ-а испред окружних тужилаштава РС-а те да им најкасније до 21. 1. 2019. достави име новог изабраног члана. Али, не рекоше веестеовци Махмуту само то, већ му у истом допису ставише још двије важне ствари до знања. Прво су му провукли да и нови (стари) члан мора бити жена хрватске националности, што Махмут зна јер је и он члан ВСТВ-а БиХ и учествовао је у том пројектовању. Друга ствар коју су му дискретно ставили до знања је да Радовићкин мандат у ВСТВ-у истиче 18. фебруара 2019. године.

Махмут Шврака све то зна и без наведеног дописа, па је ријеч о класичној представи за јавност. Као главни тужилац РС-а зна Махмут да Радовићки мандат главне добојске тужитељке истиче у мају 2019. и да ће због тога бити расписан конкурс, на који Радовићка не може да се пријави док јој у фебруару не истекне мандат у ВСТВ-у. И Махмут, упркос томе што је члан ВСТВ-а БиХ, ништа не предузима да се до 21. 1. 2019. спроведу и заврше избори, за које не треба много времена и све је могло бити обављено на вријеме, баш као што су прошле године експресно завршени избори за Тегелтију. Не, не варате се, нисам направио никакву граматичку грешку рекавши “избори за Тегелтију”, јер то заиста јесу били такви избори, с једином разликом што је Тегелтија тада био пројектован само за ВСТВ, а не и за неку другу правосудну функцију, па није морао да страхује, као Радовићка сада, од тога да претходно поднесе оставку на чланство у ВСТВ-у. Али Жељка већ има разлога за такав страх, јер она би да буде шефица добојског тужилаштва, за коју функцију је конкурс расписан у дневном листу Ослобођење 10. 2. 2019. године. У то вријеме Радовићка је још члан ВСТВ-а, јер јој тај мандат истиче 18. 2. 2019. године. Пошто је Радовићкина кћерка (Марина) осигурана радним мјестом код главне тужитељке Гордане Тадић у Тужилаштву БиХ (тако су писали наши медији), а прије тога је (о чему су такође писали медији) само спрат изнад маме радила као приправница у Окружном суду у Добоју, у избору чијег предсједника (Душка Нинковића) је и мама Жељка Радовић учествовала као члан ВСТВ-а, сад мама Жељка коначно треба да поради на себи.

Е, али ту има проблем, а то је да Радовићки, како рекох, мандат члана ВСТВ-а истиче 18. 2. 2019. године, а конкурс за главног окружног тужиоца у Добоју је расписан у дневном листу Ослобођење 10. 2. 2019. године, па би Радовићка морала поднијети оставку на чланство у ВСТВ-у, што се њој не ради. Но, не само што се њој не ради то већ је много важније да се не поступи по оном акту ВСТВ-а од 27. 11. 2018. године, у чијем доношењу је и она учествовала, а којим је тако јасно речено Махмуту Швраки да најкасније до 21. 1. 2019. проведе изборе за члана ВСТВ-а и достави име новог члана. Зашто им се то не ради? Па зато што су веестеовци наредили да нови члан мора бити Хрватица, што одговара Радовићки, па је било сасвим основано очекивати да она поново прође у ВСТВ. Међутим, да је изабрана до 21. 1. 2019. године, што су веестеовци само формално рекли Махмуту да учини како би народу замазали очи својим наводно законитим радом, Радовићка би морала поднијети оставку иако је тек изабрана у ВСТВ, јер је конкурс за шефицу добојских тужилаца (а Жељка би да буде и то) расписан тек 10. 2. 2019. године. Зато је ту Махмут Шврака да се не проведу избори до 21. 1. 2019. године. Сад ће то Махмут учинити, након што је Радовићка 28. 3. 2019. од ВСТВ-а поново изабрана за главну окружну тужитељку у Добоју.

Аферим вам, актуелни веестеовци! Ви заслужујете само презир, јер ово што радите не гради, него разграђује наше правосуђе, о чему свједочи и сљедеће. Недавно је Тегелтија отишао толико далеко да је на Федералној телевизији јавно рекао да се против мене води дисциплински поступак за наводно озбиљне прекршаје и да ће то бити брзо завршено. Тиме је јавно прејудицирао ствар, казавши онима који ме гоне да то квалификују као озбиљно и да све заврше брзо, а онда ће он одлучивати по жалби. Јавности ради, тужилац је након скоро годину одустао од тужбе за моје чланство у Сенату РС-а, чиме је ВСТВ-у послана порука о погрешности њихове одлуке према којој сам ја наводно био у сукобу интереса. А оно што је остало, јесу моја (у)казивања, чак и пред Радовићком као свједоком, на квазиедукацију наших судија, као и моја издвојена, странкама достављена судијска мишљења у бројним предметима, која су уџбенички примјери незаконитости у раду наших судова. Нажалост, детаљи свега тога никада неће доћи до наше јавности.

(Аутор је судија Окружног суда у Бањалуци)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *