Милан Благојевић

Милан Благојевић: Дебакл државе и права

Данас, 1.7.2024. године, у подне, какве ли ружне симболике, у Централној изборној комисији БиХ (ЦИК) треба бити одржано жријебање за једно мјесто српског делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

понедељак, јул 1, 2024 / 10:35

Посљедица је то незаконите и, у суштини, накарадне одлуке ЦИК, а затим и Суда БиХ којом су прихватили и прогласили да је наводно важећи листић са гласања одржаног у Народној скупштини Републике Српске прије годину и по дана.

А тај листић никако не може бити важећи!

И то треба рећи, без обзира у корист које политичке странке су ЦИК и Суд БиХ својим накарадним одлукама тај гласачки листић прогласили важећим.

Какав је то само дебакл државе и права, признавање од стране ЦИК и Суда БиХ да је важећи тај гласачки листић за избор делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Јер, члан 5.17. Изборног закона БиХ прописује да је гласачки листић неважећи ако је испуњен тако да из њега није могуће са сигурношћу утврдити за кога је гласач дао свој глас.

Ако је, као у конкретном случају, гласач на предметном гласачком листићу прецртао назив странке, из таквог прецртавања није јасно да ли је он гласао за странку или је тиме исказао свој протест против те странке и тиме, у ствари, гласао против ње.

А чим постоји таква дилема, гласачки листић је неважећи.

И зато, када централно изборно тијело, а затим и суд државе такав листић ипак прогласе важећим, ту је крај и државе и владавине права.Оставите одговор