Миладин Ковачевић сутра свједочи на суђењу дипломатама

БЕОГРАД – Миладин Ковачевић требало би да сутра у Првом основном суду у Београду да свједочи на суђењу бившим српским дипломатама у Њујорку оптуженим да су му помогли да побјегне из Америке. Он ће у суд бити приведен из затвора у Сомбору гдје је 20. јануара упућен на издржавање казне од двије године и три […]

среда, 2 марта, 2011 / 09:49

БЕОГРАД – Миладин Ковачевић требало би да сутра у Првом основном суду у Београду да свједочи на суђењу бившим српским дипломатама у Њујорку оптуженим да су му помогли да побјегне из Америке.

Он ће у суд бити приведен из затвора у Сомбору гдје је 20. јануара упућен на издржавање казне од двије године и три мјесеца, на коју је осуђен после споразума са тужилаштвом, према ком је признао да је америчком студенту Брајану Штајнхауеру током туче у студентском клубу у Бостону 4. маја 2008. године, нанио тешке тјелесне повреде опасне по живот.

На суђењу би требало да свједочи и Ковачевићева мајка Бранка.

Бившим спрским дипломатама, генералном конзулу Слободану Ненадовићу и вицеконзулу Игору Милошевићу суди се због оптужби да су злоупотријебили службени положај тако што су Ковачевићу издали привремену путну исрпаву и на тај начин му помогли да побјегне из САД.

Они су то учини иако су знали да се у тој држави против њега вођен кривични поступак због наношења тешких тјелесних повреда америчком држављанину Брајану Штајнхауеру.

Дипломатама за дјело за које су оптужени пријети казна од шест мјесеци до пет година затвора.

Обојица су на почетку суђења у септембру негирали кривицу за дјела за која се терете, а недуго по избијању те афере они су остали без посла у Министарству спољних полслова Србије.

Због спорних поступака домаћих дипломата Србија је породици Штајнхауер 2009. исплатила одштету од 900.000 долара.Оставите одговор