Микула: Ја теб\’ причам како је…

И ове суботе представљамо музичаре са почетном адресом у Српској, а који су до свог комадића славе дошли кампањом на јутјубу. Микула се само појавио, и како би рекли у Београду, објаснио. Са све имиџом неког од локалних мудраца који пију испред драгстора. Све по реду, тако и тако, опјевао је стање наше свакодневно и […]

субота, април 16, 2011 / 07:24

И ове суботе представљамо музичаре са почетном адресом у Српској, а који су до свог комадића славе дошли кампањом на јутјубу.

Микула се само појавио, и како би рекли у Београду, објаснио. Са све имиџом неког од локалних мудраца који пију испред драгстора. Све по реду, тако и тако, опјевао је стање наше свакодневно и стање постизборно.

Да је Антоније Пушић одрастао у Ножичком код Српца, звао би се Микула, ту нема дилеме. О стиховима нема шта додати, послушати и примити к знању.

Чиме си се све бавио у животу, и гдје?

Бавио сам се разним стварима и на разним мјестима, увијек поштено зарађивао свој хљеб, крао сам једино Богу дане онда кад нисам имао паметнија посла… Па трбухом за крухом стигао сам и до Београда и то не случајно. 

Како си пронашао у себи лик Микуле?

Нисам га нашао у себи него око себе… свуда око себе, небитно да ли сам у Ножичком, Српцу, Бања Луци, Бужиму, Сарајеву, Београду, па најпослије и преко гране. На све стране иста прича само се језици и дијелекти разликују, поштен човјек постаје угрожена врста…

 

На неки начин си рехабилитовао сеоски говор свог краја. Из поспрдице, или има неки дубљи разлог?

Зашто поспрдице? Баварци напримјер имају ужасан дијалект, а понос им сијева из очију кад њиме бесједе. Да ли бих ја требао свога да се стидим?! Боже сачувај, ја свој крај обожавам и то ти је можда већ одговор и на други дио питања.Битно је рећи – не причати. Исто као што одијело не чини човјека. Или можда није тако?

Је ли будућност музике код нас у урбаном или руралном?

Уф, па нисам ти ја Видовита Зорка да знам у чему је будућност. Видим само да се музичка сцена сигурним кораком приближава порнографији како стасом тако и гласом.Живи били па видјели на шта ће све ово изаћи.

Прилично добро си сецирао у пјесмама проблеме око нас. Како ти се то уопште чини: друштво, музика, власт, криза… за смијати се, или забринути се?

Од бриге буразеру нема користи. Можемо сви ми да се забрињавамо до миле воље док живот пролази поред нас. Како ми се све ово чини? Боље да ти не кажем…било би и суза и смијеха…

Колико твоју музичку причу контају ван Крајине?

За дивно чудо добро! Има наравно И прозивки типа: сељак, бла бла,бла, али све је то за људе. Драго ми је кад ми неко на екавици пошаље позитиван коментар на ту врсту приче. Увијек им радо преводим непознате ријечи ако ми то затраже.

Које обраде пјесама си радио?

Rihanna Umbrella – Супа је била врела, Ricky Martin livin la vida loca – Видим да Вида Лока, Hot Chocolate – Ема Ема, Johnny Wakelin In Zaire – Издајем. Исјечке из монодраме Јосипа Пејаковића „Ја сам таки чоек“ умиксао сам у пјесме Дај, дај и Свијетла баја, Нећу нећу дијаманте Халида Бешлића прерадио сам у Неће Халид дијаманте, Компоновао сам музику на стихове пјесме Der Panther od Reiner Maria Rilkea

Да ли је било понуда да објавиш нешто од својих пјесама након што си постао хит на јутјубу?

Ма јок, каквих црних понуда, не пишем ја пјесме од којих може да се богати па да ме неко вуче за рукав да дијелимо тај колач славе и благостања.

Да ли музика остаје твоје опредељење, и ако би се њоме бавио, да ли би наставио са Микулом, или би фурао нешто другачије?

Музика је моја омиљена играчка, била и биће! Игра је јако непредвидива дисциплина тако да не бих прорицао њен даљи ток да јој не покварим смисао. Правила могу да се мијењају колико хоће али игра је далеко ван њиховог домета, дубоко дубоко у срцу вјечитог дјетета….0 КОМЕНТАРА

 1. Није ваљда да нико нема коментар. Ове пјесме су биле сјајне кад су се појавиле, а и сад одлично звуче. Надам се да ће бити нових

 2. Микула је јако интелигентан човјек и на сјајан начин је осликао менталитет нашег народа. Једнако су сјајни одговори у овом интервјуу. Могао бих се чак и идентификовати с њим „…увијек поштено зарађивао свој хљеб, крао сам једино Богу…“,“поштен човјек постаје угрожена врста…“, не стиди се свој поријекла,…

  Прије неколико мјесеци сам качио и на фронтал.рс линк и текст пјесме „Тол’ко о том'“. С неким пријатељима сам коментарисао како би било супер довести Микулу У Бању Луку да уживо изведе своје хитове и надам са да ћемо имати прилику да га видимо.

  Све најбоље у животу (и каријери) желим овом човјеку и његовој породици. Фронталу свака част за интервју.

 3. Мени је овај Микула цар. Штета што нисте ставили ону „Технолошки хендикепиран“.

  Велики плус због Микуле! Штета само што неће никад ништа успјети озбиљно. Жао ми је али остаће Ју Тјуб звијезда.

 4. Требате на Фронталу увести опцију “доима ми се“ и “не доима ми се“, јер овдје коментаришем само да бих рекао за Микулино стваралаштво: свака му част!

  И чуди ме да ником још није пало на памет да га позове у БЛ… Срамота.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *