Михајловићева: Србија би градила крак гасовода ка Српској

Србија је веома заинтересована да учествује у изградњи крака гасовода "Јужни ток" ка Републици Српској, али за сада није познато када ће почети радови, рекла је министар енергетике развоја и заштите животне средине Србије Зорана Михајловић. "Потпуно је природно да ће управо предузеће које ми имамо `Јужни ток` учествовати у изградњи тог објекта. Када ће […]

петак, 14 децембра, 2012 / 20:53

Србија је веома заинтересована да учествује у изградњи крака гасовода "Јужни ток" ка Републици Српској, али за сада није познато када ће почети радови, рекла је министар енергетике развоја и заштите животне средине Србије Зорана Михајловић.

"Потпуно је природно да ће управо предузеће које ми имамо `Јужни ток` учествовати у изградњи тог објекта. Када ће тачно то да буде за сада, рекла бих, не зна ни руска страна", рекла је Михајловићева након представљања приоритетних пројеката Министарства на чијем је челу.

Она је нагласила да Министарство енергетике није најављивало датуме почетка изградње "Јужног тока" у Србији.

"Да ли ће радови почети крајем децембра или почетком јануара, мање је важно. Србија је део `Јужног тока`, почела је изградња у Русији, гасовод ће свакако пролазити кроз Србију и имаћемо други правац дотока гаса", рекла је Михајловићева.

Међу пројектима од стратешког значаја су и они у области енергетике који ће се радити у сарадњи са Републиком Српском – изградња хидроелектрана на средњој Дрини и Интерконективни далековод са Вишеградом.

Пројекат "Средња Дрина", вриједности 819 милиона евра, предвиђа изградњу три хидроелектране на средњем току ријеке Дрине, које би годишње производиле 1.197 гигават-часова електричне енергије.

Почетак изградње, која би трајала од шест до девет година, планиран је за 2014. годину, а средства за његову реализацију биће обезбијеђена кроз стратешко партнерство и кредит.

Процјењује се да је пројекат далековода велике снаге између Бајине Баште у Србији, Пљеваља у Црној Гори и Вишеграда од великог значаја за јачање енергетике региона, а вриједност инвестиције је 65 милиона евра.

Инвеститори се траже, а предвиђено је да пројекат буде започет 2015. године и завршен 2018. године.