Михајловић: Резолуција ЕП увод у америчку иницијативу за Дејтон 2

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламента Федерације БиХ Славиша Михајловић упозорава да је посљедња резолуција Европског парламента, у којој је критикована Република Српска због повратка Бошњака и Хрвата, заправо увертира у нову америчку иницијативу, којом се заговара такозвани Дејтон два. "Европски парламент усвојио је поменуту декларацију о БиХ и поред тога што европски званичници подржавају […]

петак, 18 децембра, 2015 / 14:11

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламента Федерације БиХ Славиша Михајловић упозорава да је посљедња резолуција Европског парламента, у којој је критикована Република Српска због повратка Бошњака и Хрвата, заправо увертира у нову америчку иницијативу, којом се заговара такозвани Дејтон два.

"Европски парламент усвојио је поменуту декларацију о БиХ и поред тога што европски званичници подржавају пут БиХ и наше опредјељење за реформску агенду и све оно што радимо на плану европских интеграција и у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању", рекао је Михајловић, реагујући на дио резолуције који указује на "потребу постизања одрживог повратка Бошњака и Хрвата у Републику Српску".

Европски парламент је, истиче он, као и увијек морао да стави нови печат који на неки начин задире у надлежности Републике Српске, јер окреће вјетар у леђа и стимулише повратак Хрвата у Српску, а истовремено занемарује повратак Срба и православља у ФБиХ.

"Они су скроз занемарили чињиницу да су Срби конститутиван народ у ФБиХ и да је и нама требало да пруже такву подршку. Мислим да је та резолуција Европског парламента заправо увертира у декларацију коју амерички конгресмени желе да донесу под плаштом заговарања такозваног Дејтона два", наглашава Михајловић.

Он сматра да ће предсједник Парламентарне скупштине НАТО-а Мајкл Тарнер бити један од иницијатора те америчке иницијативе.

"Слободно могу рећи да ће БиХ од САД врло брзо, у наредна два-три мјесеца добити снажну иницијативу за ‘Дејтон два’. Бојим се да ће та америчка декларација бити на фону ове европске и да неће уважавати равноправност и конститутивност сва три народа у БиХ, него ће доћи до протекције једног народа", закључује Михајловић.Оставите одговор