Mихајловић: Хрватска ће бити прва у групи

Селектор фудбалске репрезентације Србије Синиша Михајловић дошао је на ту позицију, између осталог, и због тога што ће ривал у квалификацијама за СП 2014. бити Хрватска. Он је у интервјуу за хрватски “Спорт Макс” истакао да његово непријатељство са Игором Штимцем не би требало да има везе са фудбалом, као и да ће Хрватска бити […]

недеља, 15 јула, 2012 / 18:20

Селектор фудбалске репрезентације Србије Синиша Михајловић дошао је на ту позицију, између осталог, и због тога што ће ривал у квалификацијама за СП 2014. бити Хрватска.

Он је у интервјуу за хрватски “Спорт Макс” истакао да његово непријатељство са Игором Штимцем не би требало да има везе са фудбалом, као и да ће Хрватска бити прва у групи.

“Када сам дошао Савезу сам обећао да ћу увести ред, рад и дисциплину. Када сам ја играо у репрезентацији није било реда. Нисмо имали ауторитативног селектора и свако је радио шта је хтио. Чим сам постао селектор увео сам већу дисциплину и стандарде рада који вриједе у Европи. Поставио сам себи два циља: да се квалификујемо на СП у Бразилу, те да промијенимо лоше мишљење у европском и свјетском фудбалу о нашим навијачима”, рекао је Михајловић.

Као корак ка успостављању дисциплине било је обавезно пјевање химне уочи меча.
“Док сам био репрезентативац, увијек сам завидио ривалима на томе. Своју химну нисмо могли да пјевамо, јер није била наша него југословенска. Било ми је криво и тада сам рекао: ‘Ако једног дана будем селектор, сви ће морати да пјевају химну!’ И то се сада ради. Сви пјевају. Ко неће нема мјеста у државном тиму. Од навијача тражим док се интонира противничка химна да током извођења аплаудирају. Звиждање је прошлост”.

Подсјећамо, распадом Југославије настао је велики ривалитет између Србије и Хрватске, што због национализма, што због великих успјеха у разним спортовима двије државе. Тако је и у фудбалу.

“Један од разлога зашто сам постао селектор Србије је и то што се у нашој групи налази Хрватска. То је мој велики мотив. Хрватска је фаворит, тренутно има квалитетнији тим, што је показала и на ЕП. Мислим да ће Хрватска бити прва у групи, Белгија и ми ћемо се борити за друго мјесто”, истакао је Михајловић.

Иако је у добрим односима са многим хрватским фудбалерима, бившим и садашњим, његов однос са селектором Хрватске Игором Штимцем се не може назвати “пријатељским” (сукобили се 1991. у последњем финалу Купа Маршала Тита између Црвене звезде и Хајдука, 0:1).

“Знате, рођен сам у Хрватској, у Вуковару. Мајка ми је Хрватица, отац Србин. До 16. године сам прошао све хрватске репрезентације, од пионирске до омладинске. Одрастао сам са Шукером, Бобаном, Просинечким, Бокшићем, Билићем, Штимцем. Са свима њима сам пријатељ. С некима је пријатељство мање с некима веће. Са свима, осим са Штимцем”, рекао је Михајловић.

Селектор Орлова је, ипак, свјестан да је сада на функцији која не дозвољава да лични анимозитет угрози професионални интегритет. Зато каже да ће се сигурно руковати са Штимцем.

“Васпитање и поштовање према послу налажу да се са њим поздравим. Ја, као српски селектор, морам да будем примјер лијепог понашања на терену својим играчима, навијачима и цијелој земљи. То што Штимац и ја не разговарамо, што нисмо пријатељи нема никакаве везе са фудбалом. Представљаћу тада своју земљу и морам да се понашам како доликује. Да се сретнемо у граду не знам да ли бисмо се поздравили“.
Србија квалификације за Мундијал 2014. почиње у септембру на Острву.

“Белгија је одлична репрезентација, индивудално врло јака. Близу Хрватске, само што није уиграна. С Македонијом никоме неће бити лако, Велс и Шкотска играју слично, јако код куће, слабо у гостима. Биће нам тешко. Прву утакмицу играмо у Шкотској. И чека нас прави пакао”, закључио је Михајловић.Оставите одговор