Мигрантска Мама Меркел преживјела помоћу мањинске владе

Њемачка Социјалдемократска партија (СПД) гласала је за предложену коалициону владу с конзервативцима канцеларке Ангеле Меркел, што је дуговјечну канцеларку засад избавило одласка у историју, без обзира на катастрофалне потезе око мигрантске кризе.

недеља, 4 марта, 2018 / 16:10

Исход гласања чланова странке поштом значи да ће Меркелова четврти пут постати канцеларка, послије 12 година на власти.

Гласање је окончало шест мјесеци неизвјесности у њемачкој политици.

Да око 464.000 чланова СПД-а није подржало коалицију, опције су биле или нови избори или прва мањинска влада у њемачкој послијератној историји.

Очекује се да ће се парламент састати сљедеће недјеље, када би требало да изабере Ангелу Меркел за канцелара, потврђујући њену позицију као једног од доминантних политичара у Европи.

Задовољан и Макрон

Француски предсједник Емануел Макрон поздравио је данас ускоро формирање нове владе у Њемачкој, оцјењујући да је то добра вијест за Европу.

"Предсједник је поздравио исход гласања њемачке Социјалдемократске партије (СПД). То је добра вијест за Европу. Француска и Њемачка ће радити заједно наредних недјеља како би развили нове иницијативе…", саопштила је Јелисејска палата.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел обећала је данас да ће радити за добробит земље послије резултата гласања чланова СПД-а, који су се изјаснили да су за формирање владе с владајућом Хришћанско-демократском унијом (ЦДУ) послије пет мјесеци од одржаних парламентарних избора.

Очекује се да ће се њемачки парламент састати сљедеће недјеље, када би требало да изабере Меркелову за канцелара, потврдјујући њену позицију као једног од доминантних политичара у Европи.Оставите одговор