Мићуновић пуштен из притовра: Ко је владар црногорског подземља?

Брано Мићуновић и његови пријатељи Сава Вујовић и Срђан Мићуновић пуштени су из притвора да се бране са слободе.

петак, 8 јануара, 2021 / 19:08

Ту одлуку донело је према наводима "Побједе" Основно државно тужилаштво у Котору.

Синоћ је на саслушању иначе свој тројици био одређен тужилачки притвор од 72 сата.

Мићуновић и његови пријатељи, подсећамо, на Бадњи дан су око подне изашли из хотела "Сплендид" и упутили се ка Будви. Кренули су у два аутомобила.

Адвокат Мићовић рекао је јуче да је један од ухапшених пријатеља Брана Мићуновића током саслушања у Основном државном тужилаштву Котор признао да је његово оружје које је полиција пронашла током претреса два возила на Бадњи дан у Будви.

Удба, Гарда, Мило

Вијест да је у Будви приведен црногорски бизнисмен Бранислав Брано Мићуновић шокирала је не само црногорску већ и јавност у цијелом региону, с обзиром на то да је ријеч о човјеку за којег деценијама већ важи правило да се његово име не изговара олако.

Од тренутка када су кренуле приче о томе да је Црна Гора "шверцерска Мека”, име овог Никшићанина је у подгоричким и регионалним медијима помињао заједно са Милом и Ацом Ђукановићем, Веселином Баровићем, Ратком Кнежевићем, Станком Суботићем…

Име Брана Мићуновића је први пут у медије доспјело када је 1983. године у Њемачкој убијен Стјепан Ђурековић, бивши директор маркетинга хрватске Ине, а за чије убиство су много година касније на доживотне робије у Њемачкој осуђени бивши припадници југословенске тајне полиције Јосип Перковић и Здравко Мустач.

Мићуновић, званично, није припадао ниједној политичкој партији, што не значи да је био политички пасиван.

У јесен 1992. године, пренијели су тада медији, није му се допала идеја да Војислав Шешељ у Никшићу одржи страначки скуп, па га је са својом дружином чекао на прилазу граду.

Митинг радикала није одржан.

Десет година касније, 2002. године, Шешељ га је оптужио за умијешаност у криминал и убиства Горана Жугића, савјетника црногорског предсједника за безбједност.

Шешељ је, како су пренијели медији, тада рекао да је Мићуновић толико моћан да је "прави предсједник Црне Горе”, који "држи у шаци” и самог Мила Ђукановића.

Мићуновић је, према писању медија, у време НАТО бомбардовања штитио тадашњег лидера ДС-а Зорана Ђинђића, који је то вријеме провео у Црној Гори.

Иначе, када год су медији покушавали да објасне мрежу организованог криминала која дрма Балканом и шире, готово у сваком тексту Брано Мићуновић је био на првом мјесту, представљајући га као човјека од којег све зависи, као и да има и своју војску, преноси Танјуг.

Био је побратим са Гишком Божовићем. Прије двије године организовао са његовом породицом пренос посмртних остатака из Београда у Куче код Подгорице. Финансирао је школовање Гишкине ћерке.

Пријатељ му је био и Жељко Ражнатовић Аркан, Ратко Ђокић, Дуги Лаиновић, Ћента и Бранислав Бата Шарановић.

У ријетким изјавама и сам се Мићуновић представљао као "жестоки момак” с асфалта који се почетком деведесетих вратио у домовину како би помогао остварити националне интересе. Дотад је бранио елиту у западним метрополама од онога што је називао "албанским и другим мафијама”.

Био је припадник елитне 63. падобранске бригаде бивше ЈНА и студент економије у Новом Саду. Прије двадесет година оптужен је за двоструко убиство у Подгорици, провео је неко вријеме у затвору у Спужу, али је пуштен због недостатка доказа.

Мићуновић је својевремено у Италији оптужен за шверц дувана, али је ослобођен оптужби. Њему се у Црној Гори судило за убиство Радована Ковачевића, али је и у том процесу ослобођен.

У вријеме заједничке државе Србије и Црне Горе био је финансијер ФК Сутјеска из Никшића. Такође је повезан са Звезданом Терзићем, бившим директором ОФК "Београд”, ФСС а данас Црвене Звезде, који се током бјекства од закона склонио у Црну ГоруОставите одговор