Мићо Мићић: Желим завршити посао у Бијељини

На питања новинара Фронтал.РС, одговарао је начелник општине са најдинамичнијим развојем у оквиру Дејтонске БиХ. Начелник Бијељине нема стас и глас какав се у колективној свијести везује за вођу, али све више је оних који у околним општинама желе баш једног таквог. Бијељина се све чешће спомиње као град са најдинамичнијим развојем у БиХ, а […]

петак, 13 августа, 2010 / 18:55

На питања новинара Фронтал.РС, одговарао је начелник општине са најдинамичнијим развојем у оквиру Дејтонске БиХ.

Начелник Бијељине нема стас и глас какав се у колективној свијести везује за вођу, али све више је оних који у околним општинама желе баш једног таквог.

Бијељина се све чешће спомиње као град са најдинамичнијим развојем у БиХ, а кум овогодишње крсне славе града Светог Пантелејмона и предсједнички кандидат опозиције Огњен Тадић, истакао је "бијељински модел" као нешто што је неопходно примјенити на цијелу Српску.
Мићић се по доласку на мјесто начелника Бијељине одлучио за рјешења која се данас обично називају капитални пројекти. Што уз помоћ Владе, што самостално, граде се канализација, гасоводна мрежа, Центар за културу, Центар за високошколско образовање, индустријска зона, обилазница око града…
Није небитно додати да је Бијељина једина општина којој је Бошко Чеко дао позитиван извјештај за рад, тј. управљање народним новцима.
Разговарао: Марко Шикуљак
Да ли себе доживљавате као манаџера града или као политичара?
-Тешко питање, јер једно без другог не може. Не знам како ме ко доживљава, али ја бих више волио да сам ово прво.
Онда прво питање из те области: Шта је онда актуелно од пројеката који се раде у Бијељини?
-Прије свега то је пројекат канализације. О њему се причало 50 година, а није се нашло начина, храбрости, снаге и средстава да се почне. Почели смо прије 4 године, и сваки дио канализације који се заврши, промијни изглед тог дијела града. Добијамо нову инфраструктуру, јер са канализацијом радимо нову водоводну мрежу, кишну канализацију и остале инсталације.
Други битан пројекат је обилазница око града, којој преостаје још једна фаза. Имамо проблем што један дио ради општина а други Влада, која није завршила свој дио посла. Обилазница би потпуно растеретила саобраћај у Бијељини. Такође, због саобраћаја градимо и кружне токове који су постали карактеристични за Бијељину, што се показало веома оправдано, и наставићемо са њиховом градњом.
А шта Бијељини недостаје, што би се требало направити у будућности?
-Говорићу само о ономе што што је у некој ближој будућности. Градимо Центар за културу, који ће бити готов за годину дана, и планирамо да то буде храм културе који ће промијенити културни живот града. У идејном рјешењу мултифункционални центар на самом тргу, на мјесту садашњег дома војске, гдје би се могао преселити читав живот града. Циљ нам је да измјестимо саобраћај из центра града, и да добијемо велику пјешачку зону.

Повећан број становништва је утицао на потребу нове болнице. Недавно је Игор Радојичић на скупу СНСД рекао "погледајте нову болницу у Бијељини". Да ли ју је видио ико од становника Бијељине?
-Надамо се да то није само политичка фора, и да ћемо болницу добити. Дата је урбанистичка сагласност, и ради се пројекат за нову болницу. Надам се да ће уговор који је постигнут са аустријском фирмом бити испоштован, и за двије три године би се болница могла завршити. Што се тиче општине, ми смо обезбиједили земљиште, просјекли нове путеве, направили паркинг и обезбиједићемо другу инфраструктуру. Остало је до владе Српске.
Пројекат нове болнице кошта 82 милиона марака, што је готово удвостручено од почетних 43 милиона колико се помињало у почетку. Да ли сте имали увид у пројекат, откуд толика разлика?
-Ја не могу говорити о медицинској опреми, у то се не разумијем довољно, пошто је на међународном тендеру постигнута цијена од 82 милиона за болницу, у шта је укључено и опремање.
Зашто сте недавно замолили премијера Додика да не продаје нека продузећа који припадају општинама?
-Генерално, сва приватизација је велика пљачка народа и народне имовине. Можда би се могло рећи да би приватизација фабрике Саве могла бити права приватизација. Ја сам рекао гдје је проблем и замолио да се не продају предузећа која се од првог јануара враћају у општинску надлежност, зато што ће их продати у бесцијење, а само Комуналац газдује са 42 пословна простора, расадником, зеленом пијацом и градским гробљем. Фирме као Комуналац и Водовод се не могу продавати, јер на одређен начин имају монопол, и као приватне могу на неки начин уцјењивати грађане.
Има ли примјера када Влада кочи неке пројекте?

(Одговор у видео форми)

Зашто нисте на листи СДС у изборној јединици 4?
То ништа не мијења што се тиче мог политичког ангажовања у странци, јер нисам ни намјеравао да будем народни посланик, зато то намјеравам да останем до краја мандата и да завршим оно што смо започели у Бијељини, и оно што сам сам обећао грађанима пред локалне изборе. Зато нисам на листи, али ћу се максимално ангажовати за ове изборе, и очекујем побједу наравно.
Има ли истине у томе да сте били у кругу за предсједничког кандидата СДС?
Био је приједлог на главном одбору странке, и на предсједништву. Била су два приједлога, али сам одустао на главном одбору, управо из разлога које сам поменуо. Имао сам тешке изборе, изабран сам за начелника велике општине и желим да обећања које сам дао грађанима испуним. Други разлог је то што сам мислио да има доста добрих и бољих кандидата за предсједника, и сложио се да то буде Огњен Тадић.

Какав резултат очекујете на предстојећим изборима?
Очекујем да сигурно побиједимо у Бијељини, и у то не сумњам, а очекујем да можемо добро проћи и на републичком нивоу, јер сва истраживања показују да ће два блока бити близу, и да се не зна хоће ли побиједити коалиција заједно за Српску или Српска заувијек. Биће тешки и неизвјесни избори, али се надам побједи.
Напомена: Одговори у форми видеа су недоступни у писаном облику.Оставите одговор