МИ5 упозорава на шпијуне на ЛинкедИну

Према подацима МИ5-а, најмање 10,000 држављана Велике Британије у протеклих пет година је имало контакт са лажним профилима на професионалној мрежи ЛинкедИн. МИ5 упозорава кориснике да се иза многих лажних профила крију страни шпијуни који циљају оне који имају приступ осjетљивим информацијама.

уторак, 27 априла, 2021 / 13:39

Бројка од преко 10,000 укључује особе у готово свим владиним секторима, као и најважнијим индустријама, којима се могу понудити пословне и путне могућности које би могле довести до покушаја њиховог регрутовања за пружање повјерљивих информација. Из МИ5-а наводе да нико није имун када се неко преко друштвених мрежа изманипулише како би починио незаконите радње.

Центар за заштиту националне инфраструктуре води кампању гдје се од владиних запослених тражи да: препознају лажне профиле, схвате потенцијалну пријетњу, пријаве сумњиве профиле менаџеру за безбједност и уклоне исте.

Многи од запослених од почетка пандемије раде на даљину и морају више времена провести код куће на личним уређајима. Као резултат, запослени у владином сектору постали су додатно угрожени због злонамјерних приступа непријатељских служби безбједности и криминалних организација на друштвеним мрежама. Тако је бивши официр ЦИА Кевин Маллорy осуђен је на 20 година затвора, након што је оптужен за одавање тајни Кини преко друштвене мреже ЛинкедИн.