Метју разорио Хаити и убио више од 300 људи

Тајфун „Метју“ је, према најновијим информацијама, однио око 300 жртава на Хаитију, али се очекује да ће тај број расти, док је ураган ослабио у трећу категорију док се приближава обали САД.

петак, октобар 7, 2016 / 09:32

Тајфун „Метју“ је, према најновијим информацијама, однио око 300 жртава на Хаитију, али се очекује да ће тај број расти, док је ураган ослабио у трећу категорију док се приближава обали САД.

Званичник Министарства унутрашњих послова у округу Лес Каје Емануел Пјер изјавио је агенцији АП да су најмање 283 особе погинуле у најтеже погодјеној области на југозападу земље.

Сенатор Ерве Фуркан изјавио је АФП-у да је у Јужном департману погинуло више од 300 људи.

Власти очекују да ће број жртава расти како локални званичници у изолованим подручјима буду пријављивали нове случајеве.

Звачничници су посебно забринути за департман Гранд-Ансе, гдје вјерују да има много жртава и да је велика штета направљена.

"Пустош је свуда. Свака кућа је изгубила кров. Све плантаже су уништене. Ово је први пут да видимо овако нешто", рекао је градоначелник Камп Перина, града близу луке Лес Каје на југу острва.

Многе жртве надјене су када је у четвртак вода почела да се повлачи на неким мјестима, два дана пошто је ураган, с ударима вјетра до 235 километара на сат, погодио Хаити и приморао хиљаде становника да напусте домове.

Званичници кажу да су хитно потребне залихе хране и воде, пошто су уништени многи усеви, бунари поплављени морском водом, а нека постројења за пречишћавање воде уништена.

Влада Хаитија процјењује да је нека врста помоћи потребна за најмање 350.000 људи.

Прије него што је дошао до Хаитија, ураган је у Доминиканској Републици однео четири жртве и по једна особа је страдала у Колумбији и Сент Винсенту и Гренадинима.

Ураган је послије Хаитија погодио слабо насељено подручје на Куби, уништавајући стотине кућа, али није било извештаја о жртвама. Евакуисано је готово 380.000 људи. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *