Мета америчке беспилотне летјелице био Анвар ал-Авлаки

Мета напада америчке беспилотне летјелице, када су погинуле двије особе, био је вођа групе Ал каида на Арабијском полуострву Анвар ал-Авлаки, рођени Американац, познат по подстицању напада на САД. Позивајући се на јеменске и америчке званичнике мрежа Си-Би-Ес и лист "Вол стрит џурнал" јавили су да Авлаки није погођен када је испаљен пројектил на аутомобил […]

субота, 7 маја, 2011 / 12:24

Мета напада америчке беспилотне летјелице, када су погинуле двије особе, био је вођа групе Ал каида на Арабијском полуострву Анвар ал-Авлаки, рођени Американац, познат по подстицању напада на САД.

Позивајући се на јеменске и америчке званичнике мрежа Си-Би-Ес и лист "Вол стрит џурнал" јавили су да Авлаки није погођен када је испаљен пројектил на аутомобил у јужном Јемену у четвртак, када су погинула два брата, ниже рангирана члана Ал каиде.

"Надали смо се да је он погођен", рекао је неименовани амерички званичник мрежи Си-Би-Ес.

Према неким процјенама, Ал каида на Арабијском полуострву или АКАП има око 300 бораца са упориштима у забаченим планинским регионима у провинцијама Шабва, Абјан, Џуф и Мариб.

Вјерује се да је та група одговорна за низ напада на државне представнике и институције.

Сматра се да је ова група подстакла акције муслимана у САД, укључујући напад у бази Форт худ, у америчкој држави Тексас, када је војни психијатар убио 13 људи, а ранио 32.

Министарство одбране Јемена потврдило је у четвртак да су двојица припадника Ал каиде погинула у нападу беспилотне летјелице и да је ријеч о браћи Мусаиду и Абдулаху Мубараку ал-Дагари.

Вашингтон сматра да је огранак Ал каиде са сједиштем у Јемену најактивнија терористичка ћелија на свијету.

Аналитичари вјерују да сада, након убиства вође Ал каиде Осаме бин Ладена, група Ал каида на Арабијском полуострву представља највећу опасност за САД и друге земље Запада.