Месопрерађивачи упозоравају: Затрпаше нас полутке из Аустрије

Месопрерађивачи и клаоничари из РС већ неколико мјесеци увозе велике количине свињских полутки, субвенционисаних од стране Аустрије, што ствара огромне проблеме домаћим произвођачима и додатно уништава њихову производњу. Тврде то лидери појединих удружења пољопривредних произвођача, који истичу да је посебно забрињавајућа чињеница да се те полутке продају чак и као свјеже месо, иако им треба […]

недеља, 15 децембра, 2013 / 20:26

Месопрерађивачи и клаоничари из РС већ неколико мјесеци увозе велике количине свињских полутки, субвенционисаних од стране Аустрије, што ствара огромне проблеме домаћим произвођачима и додатно уништава њихову производњу.

Тврде то лидери појединих удружења пољопривредних произвођача, који истичу да је посебно забрињавајућа чињеница да се те полутке продају чак и као свјеже месо, иако им треба много више од 72 часа, у ком периоду се сматрају свјежим, да "допутују" из Аустрије. Са друге стране, месопрерађивачи тврде да је један од основних разлога за увоз, у овом случају свињског меса, управо неконкурентност домаће производње, односно веће цијене.

Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња РС, казао је да увоз великих количина свињских полутки, према њиховим сазнањима, траје дуже од два мјесеца, наводећи да их увозе готово сви клаоничари.

"То је забрињавајуће ако се узме у обзир да се месо као свјеже може продавати само 72 часа од клања. Међутим, 24 часа након клања се губи одмах у старту на хлађење тих полутки, па кад израчунате да од Аустрије до тржишта РС транспорт траје сигурно 24 сата, уз евиденцију, царинске прелазе, истовар, клаоничку прераду, конфекцију, нејасно је колико дана и часова остаје за продају", појаснио је Маљчић. Он је навео да је домаће произвођаче и раније уништавао овакав субвенционисан извоз.

"Држава која је јака стимулише своју производњу, а пошто има вишка меса субвенционише извоз и извози тамо гдје су најлабилније мјере за заштиту домаће производње", рекао је он и додао да се у државама у које се тако извози, а каква је ситуација с БиХ, уништава матична производња стоке и она тада постаје зависна од увоза. Он је истакао да, ако и ове године производња буде нерентабилна, а увоз свињских полутки субвенционисан, домаћи фармери немају рачуна да се баве том производњом.

"Након тога, клаоничари кажу да немамо довољно свињетине и морамо увозити. Једноставно, наруши се ланац", тврди Маљчић и додаје да у оваквим ситуацијама треба притискати институције РС и БиХ да се поштују законске мјере. Ситуације попут ове, казао је он, уништавају домаћу производњу, смањује се бруто друштвени производ, а мање је и пуњење буџета.

Ранко Сарајлић, фармер из Градишке, каже да је небитно да ли су те полутке субвенционисане или не, али да је проблем што оне долазе по ненормално ниским цијенама. Додао је да су због тога произвођачи у проблемима, јер су те свињске полутке испод цијене коштања у домаћој производњи.

"Никада не знамо колико ће нека моћна држава субвенционисати свој извозни производ, а ову државу то не интересује нити се ко укључује да се овоме стане на крај", закључио је Сарајлић.

Са друге стране, Немања Васић, из Удружења месопрерађивача РС, казао је да су свињско и говеђе месо на бесцаринском режиму, а да је једино пилеће остало на царинском режиму, што је условило да та производња буде развијена и конкурентна.
"Свињски програм и говеђе месо су практично неконкурентни, пошто су много јефтинији у окружењу. Месопрерађивачи су заинтересовани за откуп домаћег меса уколико је то цјеновно конкурентно или приближно конкурентно", рекао је Васић.

Он је додао да је, ако имате цијену свињског меса из Европе за, примјера ради, 2,5 КМ, а домаћи фармери продају по четири КМ, нормално да нико неће куповати јер то није реална цијена. Истакао је да је проблем код прерађивача тај што имају конкуренцију готових производа, па ако купе скупљу сировину не могу бити конкурентни.0 КОМЕНТАРА

  1. “Месопрерађивачи и клаоничари из РС већ неколико мјесеци увозе велике количине свињских полутки, субвенционисаних од стране Аустрије“

    Дезинформација.

    Реченица треба да гласи:“Месопрерађивачи и клаоничари из РС већ неколико мјесеци увозе велике количине свињских полутки, субвенционисаних од стране ЕУ“

  2. “Месопрерађивачи и клаоничари из РС већ неколико мјесеци увозе велике количине свињских полутки, субвенционисаних од стране Аустрије“

    Дезинформација.

    Реченица треба да гласи:“Месопрерађивачи и клаоничари из РС већ неколико мјесеци увозе велике количине свињских полутки, субвенционисаних од стране ЕУ“

Оставите одговор