Meсић уклања крстове из јавних институција

ЗАГРЕБ – Директор "Гласа концила" Недјељко Пинтарић рекао је да би испуњавање захтјева предсједника Хрватске Стјепана Месића да се из свих јавних установа и војске избаце крстови било отварање цивилизацијског сукоба који није пожељан у овом тренутку. Пинтарић је рекао да се у Католичкој цркви питају какав је идентитет онога ко жели макнути крстове. "Крст […]

четвртак, 13 августа, 2009 / 09:36

ЗАГРЕБ – Директор "Гласа концила" Недјељко Пинтарић рекао је да би испуњавање захтјева предсједника Хрватске Стјепана Месића да се из свих јавних установа и војске избаце крстови било отварање цивилизацијског сукоба који није пожељан у овом тренутку.

Пинтарић је рекао да се у Католичкој цркви питају какав је идентитет онога ко жели макнути крстове.

"Крст је симбол цивилизацијског достигнућа и напретка, а не само једне религије и цркве. Он у својој симболици говори много дубље о својој вриједности него што је то у дневнополитичком говору", изјавио је Пинтарић.

Месићев захтјев за скидање крстова из јавних установа и војске изазвао је још бурних реаговања из Католичке цркве, а једно од најжешћих је професора Католичког богословског факултета Адалберта Ребића који је хрватског предсједника упоредио са Стаљином и Титом.

Ребић је рекао је да је Месићева изјава "веома тешка, јер су грађани Хрватске и православци и протестанти за које је крст светиња".

"Сматрам да Месић не би требало да дира крст, ако жели очувати неки свој ауторитет", изјавио је Ребић.

Хрватски предсједник Стјепан Месић затражио је јуче уклањање крстова из касарни и свих државних установа, оцјењујући да би Црква сама требала то затражити и рећи да у секуларној држави у овим установама не би требало бити никаквих вјерских обиљежја.

Он је Цркву оптужио да има привилегован положај, јер добија велики новац из државног прорачуна и сматра да би Црква требала заузимати јединствено стајалиште о свим актуалним питањима како би прекинула праксу да се њени појединци мијешају у политику.Meсић уклања крстове из јавних институција

ЗАГРЕБ – Директор "Гласа концила" Недјељко Пинтарић рекао је да би испуњавање захтјева предсједника Хрватске Стјепана Месића да се из свих јавних установа и војске избаце крстови било отварање цивилизацијског сукоба који није пожељан у овом тренутку.

четвртак, 13 августа, 2009 / 02:17

ЗАГРЕБ – Директор "Гласа концила" Недјељко Пинтарић рекао је да би испуњавање захтјева предсједника Хрватске Стјепана Месића да се из свих јавних установа и војске избаце крстови било отварање цивилизацијског сукоба који није пожељан у овом тренутку. Continue reading "Meсић уклања крстове из јавних институција"