Меркелова: Саркози је превртљивац

Француски предсједник Никола Саркози успио је да "изведе из такта” њемачку канцеларку Ангелу Меркел, познату по хладном темпераменту. Њемачка канцеларка је пред својим блиским сарадницима исказала љутњу због последњих изјава француског предсједника, замјерајући му због превртљивости, наводе данас француски медији. Иако му је Меркел још у почетку званично пружила подршку као кандидату на предстојећим предсједничким […]

недеља, 18 марта, 2012 / 20:33

Француски предсједник Никола Саркози успио је да "изведе из такта” њемачку канцеларку Ангелу Меркел, познату по хладном темпераменту.

Њемачка канцеларка је пред својим блиским сарадницима исказала љутњу због последњих изјава француског предсједника, замјерајући му због превртљивости, наводе данас француски медији.

Иако му је Меркел још у почетку званично пружила подршку као кандидату на предстојећим предсједничким изборима у Француској, Саркози је у сриједу изјавио да је „кампања ствар француског народа” и да због тога канцеларка неће доћи на митинг.

Зато је канцеларка и лидерка конзервативне њемачке странке одлучила да не учествује ни на једном Саркозијевом митингу, пише данас њемачки недељник „Шпигел”.

Меркел је, међутим, раније чинила све како би удовољила француском предсједнику: одбила је да прими његовог противника Франсоу Оланда, социјалистичког кандидата, и прихватила је, почетком године, позив за учешће на Саркозијевим предизборним митинзима, а чак је јавно признала да се нада његовом реизбору.

Такву подршку је њена коалиција у Немачкој сматрала неприличном и донијела јој је гомилу критика, подсјећа француски дневник „Фигаро”.

Канцеларка је на последњем самиту у Бриселу имала расправу у четири ока са Саркозијем, гдје ју је француски предсједник позвао на барем један митинг, али Меркел сада више не жели да се појави ни на једном.

На такву њену одлуку и излив љутње утицале су последње Саркозијеве изјаве о „навали странаца” и имиграцији у Европи, а такве изјаве, које знатно нагињу удесно, лоше пролазе у Њемачкој.

Ангелу Меркел је разљутила и Саркозијева пријетња да ће Француска напустити Шенген зону уколико се не измјени споразум о слободном кретању, подсјећају француски медији.