Меркелова позвала на већа инвестирања Њемачке у Грчку

Канцеларка Њемачке Ангела Меркел обећала је да ће њена земља остати уз Грчку која се бори да исплива из дубоке дужничке кризе и позвала њемачке фирме да инвестирају у ту земљу, како би јој помогле да стане на ноге. Меркелова је на конференцији за новинаре, дан након што су лидери Европске уније и приватни кредитори […]

субота, 23 јула, 2011 / 07:00

Канцеларка Њемачке Ангела Меркел обећала је да ће њена земља остати уз Грчку која се бори да исплива из дубоке дужничке кризе и позвала њемачке фирме да инвестирају у ту земљу, како би јој помогле да стане на ноге.

Меркелова је на конференцији за новинаре, дан након што су лидери Европске уније и приватни кредитори договорили нови пакет помоћи за Грчку од 159 милијарди евра (229 милијарди долара), рекла да је увјерена да се Грчка може опоравити.

Канцеларка је поздравила напоре грчког премијера Јоргоса Папандреуа за спровођење реформи, укључујући болне мјере штедње са циљем смањења огромног дуга Атине.

„Вјерујем да та земља (Грчка) може остварити успијех и ја ћу уложити сву своју енергију како би јој пружила подршку”, указала је Меркелова.

Њемачка даје највећи појединачни допринос спасавању Грчке, подсјетила је француска агенција АФП.