Меркелова: Излазак Грчке би ослабио еврозону

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас да би била огромна политичка грешка дозволити Грчкој да напусти еврозону. Меркелова је за британски Би-Би-Си нагласила да ће Њемачка учинити све што може да одржи еврзону. Она је одбацила као неоснован страховања од нових пакета финансијске помоћи за чланице еврозоне, истичући да су важне поуке извучене из […]

понедељак, 26 марта, 2012 / 09:19

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас да би била огромна политичка грешка дозволити Грчкој да напусти еврозону.

Меркелова је за британски Би-Би-Си нагласила да ће Њемачка учинити све што може да одржи еврзону.

Она је одбацила као неоснован страховања од нових пакета финансијске помоћи за чланице еврозоне, истичући да су важне поуке извучене из кризе.

Грчка је недавно добила одобрење за други пакет финансијске помоћи од 130 милијарди евра како би избјегла банкрот.

Њемачка је у пакет помоћи уплатила много више него остале земље што је изазвало незадовољство бројних Нијемаца и политичара.

Упркос мјерама, поједини аналитичари страхују да би Грчкој могла бити неопходна додатна помоћ.

"Грчка има велике слабости, али покушава да их превазиђе. Биће то тежак и напоран пут. Донилијели смо одлуку да будемо у монетарној унији. То није била само монетарна одлука, већ и политичка. Била би права катастрофа када би неко ко је одлучио да буде са нама донио одлуку о изласку", рекла је Меркелова.

Меркелова је увјерена да би еврозона била ослабљена изласком Грчке.