Меркелова и четри ока са Борисом Тадићем

Њемачка канцеларка Ангела Меркел допутовала је у званичну посјету Београду, а сутра ће разговарати с државним врхом Србије. Меркелову је, нешто после 22 сата, на аеродрому „Никола Тесла”, уз почасни вод Гарде, дочекао премијер Србије Мирко Цветковић. Меркелова ће се у срести с предсједником Србије Борисом Тадићем у Палати Србија, гдје ће бити вођени разговори […]

уторак, 23 августа, 2011 / 08:39

Њемачка канцеларка Ангела Меркел допутовала је у званичну посјету Београду, а сутра ће разговарати с државним врхом Србије.

Меркелову је, нешто после 22 сата, на аеродрому „Никола Тесла”, уз почасни вод Гарде, дочекао премијер Србије Мирко Цветковић.

Меркелова ће се у срести с предсједником Србије Борисом Тадићем у Палати Србија, гдје ће бити вођени разговори у четири ока, након чега ће бити одржан састанак делегација двије земље, а затим и заједничка прес конференција Тадића и Меркелове.

Поред разговора с председником Тадићем, Меркелова ће имати и званичан сусрет са српским премијером Мирком Цветковићем, а боравак у Београду искористиће и за сусрет са удовицом покојног премијера Зорана Ђинђића, Ружицом, и стипендистима Фонда „Др Зоран Ђинђић”.

Она ће са својим српским домаћинима разговарати о међународним, билатералним и привредним темама, приближавању Србије ЕУ и развоју ситуације у региону, посебно на Косову.

Њемачка канцеларка у Београд је стигла након посјете Загребу, гдје се раније састала с предскедником Ивом Јосиповићем и премијерком Јадранком Косор, и изјавила да све земље западног Балкана могу да постану чланице Европске уније ако испуне предуслове, а као услов за Србију навела је нормализацију односа са Косовом.

„Примјер Хрватске је примјер да свака земља у овом региону може да успије да постане чланица ЕУ. Ми то желимо. Али, зато се морају испунити предуслови. И наравно да је један од предуслова за чланство у ЕУ, конкретно Србије, Косово. Да се односи међу тим државама и услови живота нормализују”, рекла је Меркелова после састанка с премијерком Косор.

Њемачка канцеларка је уочи посјете изјавила да се проблеми дужничке кризе у појединим земљама Европске уније неће одразити на европску перспективу држава Западног Балкана.

„Свим земљама на Западном Балкану отворили смо могућност да постану чланице ЕУ… Ако Грчка, Португал и Ирска имају тешкоћа, другим земљама нећемо одузети перспективу”, рекла је Меркелова.

„То зависи само од тога испуњавају ли те земље услове… Важно је, на примјер, да Србија сарађује са Косовом. Босни и Херцеговини је потребна влада. Македонија треба да ријеши спор са Грчком око имена”, истакла је њемачка канцеларка.

Посјета Меркелове припремана је од фебруара и, како је прије неколико дана рекао потпредсједник Владе Србије Божидар Ђелић, није везана за недавна дешавања на сјеверу Косова.Оставите одговор