Мерцедес нуди запосленима до 400.000 евра да напусте компанију

Њемачка аутомобилска компанија Дајмлер АГ суочавао се са великим промјенама током реструктурирања. Наиме, с једне стране, група ће се ове године подијелити у двије нове, независне фирме: Мерцедес-Бенц за аутомобиле и комбије и Дајмлер Трак за камионе и аутобусе.

уторак, 14 септембра, 2021 / 00:06

Произвођач аутомобила, с друге стране, жели да постане климатски неутралан прије 2039. године и мора да своју производњу потпуно претвори у електромобилност. Међутим, да би могао да финансијски поднесе велика улагања, Даимлеру слиједи строга штедња и то ће имати далекосежне посљедице на запослене Групе, пише Вечерњи лист.

Само у шест њемачких фабрика постоји ризик од 20.000 отпуштања радника. Директор Дајмлера Ола Кaлениjус је прошле године најавио програм отпремнина који је, према тврдњама компаније, добровољан.

Инжењер у раним 40-има који је у фирму дошао након завршетка студија може да се нада отпремнини до 400.000 евра, а понуду за одлазак је већ прихватило више од 3.500 запослених, сазнаје Бизнис Инсајдер. Портпарол компаније је нагласио да овај број не укључује запослене који су напустили Дајмлер у дјелимичној пензији или су отишли у пензију. Иначе би број био знатно већи, рекао је портпарол.

Нису сви одушевљени програмом отпремнина. "Не желимо отпремнине”, рекао је за њемачке медије запослени у Унтертüркхеиму, који би радије видио новац уложен у даљњи развој. Посао тренутно иде добро. Одлазак неких колега би зато направио "рупе”.