Менинг осуђен на 35 година затвора

Због највећег откривања повjерљивих документа у историји САД, суд осудио војника Бредлија Мeнинга на 35 година затвора. Менинг ће бити и нечасно отпуштен и из војске, јавља Ројтерс. Пошто издржи једну осмину казне, Менинг би могао да буде пуштен из затвора. Менинг, који је ухапшен у мају 2010. године у Ираку, осуђен је због одавања […]

среда, 21 августа, 2013 / 16:39

Због највећег откривања повjерљивих документа у историји САД, суд осудио војника Бредлија Мeнинга на 35 година затвора.

Менинг ће бити и нечасно отпуштен и из војске, јавља Ројтерс. Пошто издржи једну осмину казне, Менинг би могао да буде пуштен из затвора.

Менинг, који је ухапшен у мају 2010. године у Ираку, осуђен је због одавања дипломатских депеша које је објавио сајт Викиликс Џулијана Асанжа.

Менингов бранилац је затражио у завршној ријечи да казна која ће бити изречена не пређе 25 година затвора, замоливши суд да приликом изрицања пресуде балансира између рехабилитације и казне.

Он је објаснио да за 25 година истиче вријеме у коме ће ознаку повјерљивости изгубити неки од докумената које је Менинг открио.

Тужилаштво је претходно затражило казну од 60 година затвора.

Менинг је 30. јула проглашен кривим за више кривичних дјела, укључујући и шпијунажу, али не и за помагање непријатељу за шта је запријећена доживотна робија.

Он је пред судом признао кривицу, истакавши ипак да у вријеме када је доставио податке Викиликсу није мислио да ради било шта лоше.