Меморандум са Универзитетом Источне Кине и нова епска брука УБЛ

Бања Лука од ове године има Конфуцијев институт, но то није ништа помогло у духовном полтронизму, чак ни у овој високошколској установи. Сва кинеска имена су написана онако како се то чини пинјином, односно латиничном транскрипцијом кинеског писма.

понедељак, септембар 17, 2018 / 21:19

Било би, истински, занимљиво питати неке друге народе шта мисле о овом редовном поступку српских сачиниоца саопштења и да ли би ово канцерогено латиничење било могуће негдје друго, посебно у некој економски јакој и духовно самопоузданој земљи којима се полтронише. Њемачка, САД, Велика Британија, Француска…

Ево, чисто због тога да не испадне да су код Срба сви полуписмени лезиљебовићи: Је Кинг, Хе Пинг, Ванг Џијан, Ванг Ксиаохуа! Да знате да је српски језик способан да се уваженим кинеским научницима напише име.

Уколико смо шта промашили у траскрипцији, већ ће нам се јавити уважени научници са Конфуцијевог института. Могли смо примјенити и транслитерацију, али осим што није у духу српског језика, морали би и објашњавати шта је то. А кога још брига за правилима, духом и достојанством? Српског народа и језика поготово. Смјешај па проспи.

И Кинези су жељели да поједноставе своје писмо, као што је наше међу најсавршенијим на свијету, али их је револуција окренула ка латиници, па се чешће за оне којима је претешко да науче кинеско писмо користи пинјин, у односу на жујин фухао, који је више у духу кинеског језика. А тек нам се то не да објашњавати шта је. Биће прилике.

Саопштење доносимо у цјелости, гдје наглашавамо само феномен латиничења.

注音符號!

Поптписан меморандум са Универзитетом за политичке науке и право Источне Кине Меморандум о разумјевању између Универзитета у Бањој Луци и Универзитета за политичке науке и право Источне Кине из Шангаја, потписали су 17 септембра 2018 године, ректор два универзитета проф. др Радослав Гајанин и проф. др Ye Qing.

Меморандум је потписан у циљу јачања међународне акадамске размјене и интензивирања истраживања два универзитета.

Како је наведено, сарадња ће се одвијати кроз активности као што су: размјена академског особља и студената, заједничке истраживачке активности, oрганизација научних скупова и слично.

Прије самог потписивања Меморандума, одржан је састанак у просторијама Ректората УНИБЛ, на којем је разговарано о сарадњи, а гдје су проф. др Жељко Мирјанић и проф. др Здравко Злокапа, декани Правног факултета и Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци, понудили конкретне облике сарадње.

Проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзтета у Бањој Луци, исказао је задовољство посјетом делегације из НР Кине, те исказао очекивање добром сарадњом два универзитета на свим пољима. Ректор је госте упознао са начином функционисања УНИБЛ и богатом историјом нашег универзитета.

Састанку и потписивању Меморандума присуствовали су и проф. др Горан Латиновић, проректор за научно-истраживачкки рад и развој УНИБЛ, проф. др Жељко Мирјанић, декан Правног факултета, проф. др Здравко Злокапа, декан Факултета политичких наука, доц. др Александар Врањеш, продекан за научно – истраживачки рад Факултета политичких наука, доц. др Душко Трнинић, продекан за наставу Факултета политичких наука и проф. др Игор Миликновић, продкан за научно-истраживачки рад Правног факултета.

Са Универзитета за политичке науке и право Источне Кине ту су били и: проф. др Xia Fei, проректор за међународну размјену, др Li Feng, професор социологије, као и професори права др He Ping, др Wang Jian, Wang Xiaohua.

Делегација Универзитета за политичке науке и право Источне Кине, по први пут борави у Бањој Луци и Босни и Херцеговини. Ријеч је о универзитету који у своја два кампуса данас има око 21 000 студената, који студирају на 15 факултета. Студенти на овом универзитету могу студирати право, социологију, политичке науке, менаџмемент и књижвеност.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *