Meктић очекује да ће Независни одобор прихватити иницијативу за смјену Вилића

Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић изразио је данас очекивање да ће Независни одбор Парламентарне скупштине БиХ прихватити његову иницијативу за смјену директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића. Мектић ову полицијску агенцију сматра најодговорнијом за пропусте који су се догодили током осигурања скупа у Поточарима када је нападнут премијер Србије Александар […]

среда, август 19, 2015 / 14:44

Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић изразио је данас очекивање да ће Независни одбор Парламентарне скупштине БиХ прихватити његову иницијативу за смјену директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића.

Мектић ову полицијску агенцију сматра најодговорнијом за пропусте који су се догодили током осигурања скупа у Поточарима када је нападнут премијер Србије Александар Вучић.

У изјави за Фену Мектић је подсјетио да су након догађаја у Сребреници сви били сагласни да се треба утврдити одговорност оних који су напали Вучића, али и оних полицијских агенција које су осигуравале скуп јер и они сносе дио одговорности за сигурносне пропусте.

Министар Мектић иницијативу за смјену Вилића покренуо је и раније, што је јуче потврдио и предсједавајући Независног одбора Жико Крунић јер је дискусија о Поточарима започела дјелимично још на претпосљедњој сједници Одбора.

Ту иницијативу Независни одбор оцијенио је тада преурањеном, али Мектић тако не сматра јер би иницијатива за њега била преурањена да ју је поднио прије самог догађаја, но након тога иницијативу је обновио.

Подвукао је да је Министарство безбједности сачинило информацију у којој су анализирани сви аспекти догађаја из Поточара и на основу тих чињеница и извјештаја агенција констатовано је да је Дирекција за координацију полицијских тијела била најодговорнија за осигуравање тог скупа.

– У извјештају сам навео да су почињени груби и неодговорни пропусти које је починила Дирекција, али и Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) која је поново одбила одазвати се позиву за осигурања скупа путем своје Јединице за специјалну подршку – наглашава Мектић.

Сви груби пропусти Дирекције, како их министар назива, прецизно су набројани у информацији која ће се наћи и пред Савјетном министара и пред парламентом БиХ.

– Смјену сам затражио јер сам се водио принципом да се једном поштено сноси одговорност за пропуст који се догоди. Мевлид Јашаревић је 40 минута пуцао испред зграде Амбасаде Сједињених Америчких Држава (САД) док су се они договарали ко је надлежан. Све се завршило бруком и срамотом. Низ је таквих догађаја – сматра Мектић.

Најавио је да ће инсистирати на одговорности те је подвукао да нити један руководилац полицијске агенције нема право на овакве грешке.

Како је јуче речено Независни одбор добио је од министра безбједности одговарајуће материјале који захтијевају одређени степен тајности и посебну процедуру упознавања те је закључено да се сви чланови Независног одбора према важећим процедурама упознају о тим материјалима.

То би требало бити учињено током ове седмице, а нова сједница Одбора заказана је за 24. аугуст када ће се поново отворити дискусија по приједлозима ресорног министра.

Први замјеник предсједајућег Независног одбора Енес Обралија казао је, међутим, јуче да је преурањено доносити закључак о томе да ли је потребна смјена Вилића јер то питање треба сагледати са свих аспеката и донијети одлуку те да ће тек кад се упозна о материјалима моћи изнијети свој став.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *