Мектић: Лукач био припадник Специјалне маневарске јединице тзв. Армије БиХ

Предизборно злоупотребљавање јавности и дјеловање типа „институцијом ћеш ме, институцијом ћу те“ између два безбједносна министра, наставља се данашњим изношењем података Министра сигурности БиХ, о томе како је Драган Лукач 1992. био на страни тзв. Армије БиХ.

четвртак, 4 октобра, 2018 / 17:34

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач 1992. године био је припадник специјалне маневарске јединице полиције у склопу такозване Армије Републике БиХ, која се бавила неутралисањем непријатељских снага у том периоду, поручио је на данашњој конференцији за новинаре члан Главног одбора Српске демократске сранке Драган Мектић.

„У посједу смо докумената и извјештаја из априла 1992. године у којима постоји наредба на осам страна о формирању специјалне јединице у Бихаћу и спровођењу њених активности. Извјештај је потписан од стране командира Раме Бркића и инспектора Ибрахима Ћосића, а јединица је формирана од појединаца из разних полицијских станица, а међу именима припадника исте се налази и име Драгана Лукача. Ова маневарска јединица била је наоружана са ручним бомбама, зољама и аутоматским оружјем, а један од задатака им је био да неутралишу непријатељске снаге, а то је српска војска која је у то вријеме штитила српско становништво“, рекао је Мектић.

Једна од улога министра Лукача, између осталог је, како каже, била да открива и уништава извиђачке групе са непријатељске стране.

„Питам Драгана Лукача колико је тада успио да неутралише тих група и колико је убијено ту Срба и која је његова још улога била у свему томе, јер је очигледно да је успјешно прикрио своју итекако умрљану ратну прошлост“, каже Мектић.

Мектић је позвао министра Лукача да након овога поднесе оставку, јер није морално да буде на челу институције за чије су стварање своје животе положили многи припадници Полиције Републике Српске.

„Чији је он човјек од повјерења, кад већ прозива друге за повјерење, како су ти људи из те специјалне јединице такозване Армије Републике БиХ ћутали о тој његовој улози и откуда му морално и друго право да неког назива дезертером, да прича неку причу о патриотама кад има најгору ратну прошлост, ратовао је против Срба и неутралисао српске положаје“, додао је Мектић.

У документима из 1992. године након операције неутралисања Срба, још стоји да је специјална маневарска јединица тзв. Армије БиХ дужна да буде стално на окупу и спремна за извршавање нових задатака, закључује Мектић.

 3 КОМЕНТАРА

 1. Па зар Мектићев пулен са трга није рекао како је Лукач злочинац, који је клао недужне муслимане на ратишту? Па зар му ти ниси покривао леђа на бихаћком ратишту? А да можда то није наредба 1. априла 1992., када су Мектић, Ковач и сви остали полицајци у Републици Српској били у саставу МУП БиХ? Какав је ово чобан, мајко моја мила

 2. Како већ написах, код оваквих клевета ваља послушати стару латинску „Audiatur et altera pars“, а прозвани (http://www.srpskacafe.com/2018/10/lukac-mekticu-treba-dobar-psihijatar/) каже да су ово лажи, и да је од почетка рата у БиХ припадник МУП-а Српске, самим тим и борац ОС Српске.

  Само Мектићево умовање (који се мјесецима бави Лукачем, што ипак говори о њему) је по једној матрици како раде у лијепој њиховој када настоје поткријепити неким фактима ревизију историје.

  Ископао је неки документ за који не знамо ни да ли је аутентичан или фалсификат, издвојио један дио (гдје се спомиње неки Драган Лукач, занимљиво да и у полицији фед,.БиХ високо котира неки Драган Лукач, мислим да је тај Хрват, неважно) гдје „тумачи“ шта то заправо значи, и који нам осим тог произвољног „тумачења“ ништа не казује.
  Овдје је и лако провјерити праву истину, сви полицајци (баш као и војна лица) имају досије који се води. Тако да је овдје Мектић, ако је већ желио компромитовати Лукача, требао пренијети тај дио из досијеа, гдје је био тих мјесеци, и онда је то то. Овако јако неозбиљно за високопозицинираног полицајца.

  Овдје је и Срле у праву. Важан је датум. Јако је тешко датирати почетак рата у БиХ, заправо немогуће, своди се на то колико ћемо дати значаја неком догађају.
  Раздвајање у полицији тадашње БиХ на српске и муслиманске кадрове (српску и муслиманску компоненту) бјеше почетком априла 1992-е, значи до почетка априла сви полицајци су били у саставу тог МУП-а. Ту је важан мучки напад дојучерашњих полицијских колега на специјалце Миленка Каришика на Врацама (Сарајево) 05.04.1992.
  Тако да је тај април 1992-е (па и мај) вријеме великих превирања и турбуленција, и ту нечије име на неком документу (осим наравно ако није учинио неко зло против Срба или наше републике тада у зачетку) не мора никог компромитовати.

  Но опет, зна се ко је шта радио тада, није то толико давно, и за сваког од нас постоје они који знају колико смо тада чинили добро или рђаво.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *