Мексички предсједник оптужен за ратне злочине

Група адвоката за људска права из Мексика поднијела је данас тужбу Међународном кривичном суду у Хагу у којој се мексички предсједник Фелипе Калдерон, високи војни званичници и вође наркобанди, терете за ратне злочине и злочине против човјечности. У тужби, коју је потписало више од 20.000 људи, Калдерон и војни команданти су оптужени да нису спријечили […]

субота, новембар 26, 2011 / 08:38

Група адвоката за људска права из Мексика поднијела је данас тужбу Међународном кривичном суду у Хагу у којој се мексички предсједник Фелипе Калдерон, високи војни званичници и вође наркобанди, терете за ратне злочине и злочине против човјечности.

У тужби, коју је потписало више од 20.000 људи, Калдерон и војни команданти су оптужени да нису спријечили стотине случајева кршења људских права за које су одговорни мексички војници, међу којима су мучења и ликвидације без суђења, у склопу обрачуна власти са организованим криминалом.

У тужби се, такође, наводи да су мексички званичници и вође наркобанди одбили да слиједе основна правила поступања у оружаном конфликту спроводећи „систематски напад на цивилну популацију”.

„Наш први циљ је да се постарамо да тужилац МКС прати ситуацију у Мексику”, изјавио је адвокат Нецај Сандовал, који води кампању, агенцији АФП.

Портпаролка главног тужиоца МКС Луиса Морена Окампа потврдила је да је суд данас примио тужбу мексичких група за људска права.

„Ми ћемо благовремено донијети одлуку”, рекла је Флоренс Олара.

Од почетка војне акције у Мексику 2006. године, у којој учествује десетине хиљада војника, у насиљу везаном за дрогу, живот је изгубило 45.000 људи.

МКС може кривично да гони само појединце оптужене за геноцид, злочине против човjечности и ратне злочине уколико национални судови не желе или нису у могућности да то чине, навела је француска агенција. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *