Мексички милијардер отворио музеј

МЕКСИКО – Најбогатији човек на свијету, мексички бизнисмен Карлос Слим, свечано је у Мексику отворио музеј Сумаја, у чијој је збирци 66.000 уметничких дјела, јавиле су свјетске агенције. Отварању музеја, у којем ће љубитељи умјетности моћи да уживају у дјелима из Слимова збирки, присуствовали су мексички председник Фелипе Калдерон и добитник Нобелове награде за књижевност […]

среда, 2 марта, 2011 / 10:55

МЕКСИКО – Најбогатији човек на свијету, мексички бизнисмен Карлос Слим, свечано је у Мексику отворио музеј Сумаја, у чијој је збирци 66.000 уметничких дјела, јавиле су свјетске агенције.

Отварању музеја, у којем ће љубитељи умјетности моћи да уживају у дјелима из Слимова збирки, присуствовали су мексички председник Фелипе Калдерон и добитник Нобелове награде за књижевност Габријел Гарсија Маркес.

Смјештен у западном дијелу Мексика, у асиметричном здању прекривеном са 17.000 сестоугаоник од алуминијума који рефлектују свјетлост, музеј Сумаја добио је име по Слимовој супрузи преминулој 1999.

Музеј, у чијој су збирци слике Да Винчија, Муриљо, Рубенса, Ривере, највећа колекција Роденових скулптура изван Француске, као и радови импресиониста Монеа, Реноара и Дегаа, осмишљен је као подстрек развоју Мексика, казао је Слим.

У новом музеју налазе се и предмети из епохе прије доласка Шпанаца, збирка мексичког кованог новца, као и историјски документи Ернана Кортеса и Кристофера Колумба.

Имовина Карлоса Слима, који је 2010. проглашен за најбогатијег човека на свијету, процијењена је на више од 53 милијарде долара.

Нови музеј, са 17.000 квадратних метара изложбеног простора, биће отворен за посјете од 29. марта. Улаз ће бити бесплатан.Оставите одговор