Меки Црногорци морају у загрљај са Дукљанима

Премијер Црне Горе Игор Лукшић потврдио је на састанку са представницима ДАНУ, да ће Влада инсистирати на потпуном поштовању и примјени Закона о Црногорској академији наука и умјетности којим се ова инситутицја обавезалада прими све чланове Дукљанске академије у своје редове. Портал Аналитика је пренио да су на састанку код Лукшића били предсједник и три […]

субота, септембар 8, 2012 / 14:27

Премијер Црне Горе Игор Лукшић потврдио је на састанку са представницима ДАНУ, да ће Влада инсистирати на потпуном поштовању и примјени Закона о Црногорској академији наука и умјетности којим се ова инситутицја обавезалада прими све чланове Дукљанске академије у своје редове.

Портал Аналитика је пренио да су на састанку код Лукшића били предсједник и три потпредсједника Дукљанске академије наука и умјетности, академици Божидар Николић, Сретен Перовић, Младен Ломпар и Радмила Војводић. Састанку је присуствовала и министарка науке Сања Влаховић.

Влада Црне Горе задужила је јуче Министарство финансија да обустави исплату буџских средстава опредијељених за финансирање научноистраживачких пројеката.

Нови Закон о ЦАНУ, ступио је на снагу 15. марта ове године. Према новом Закону, обавеза ове Академије је била да у року од два мјесеца, дакле, до 15. маја, у своје чланство прими и академике ДАНУ, што до данас није учињено.

Предсједник ЦАНУ Момир Ђуровић рекао је да ова институција неће прихватати наметања за пријем нових чланова мимо правила којим је то она сама уредила. ЦАНУ је након тога добила подршку преко 20 европских академија наука међу којима и Руске и Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *