Мекејн: Више америчких бомби спречава Ал Каиду да дође у Либију

Амерички сенатор републиканац Џон Мекејн апеловао је на САД да појачају своје учешће у нападима авио снага НАТО на Либију, упозоравајући да би даље одуговлачење могло увући Ал каиду у конфликт. "Што дуже одлажемо ситуација ће бити све тежа. Даље одуговлачење и пат позиција брзо ће довести Ал каиду у Либију", рекао је Мекејн телевизији […]

недеља, април 24, 2011 / 00:14

Амерички сенатор републиканац Џон Мекејн апеловао је на САД да појачају своје учешће у нападима авио снага НАТО на Либију, упозоравајући да би даље одуговлачење могло увући Ал каиду у конфликт.

"Што дуже одлажемо ситуација ће бити све тежа. Даље одуговлачење и пат позиција брзо ће довести Ал каиду у Либију", рекао је Мекејн телевизији Ен-Би-Си, додајући да му је сасвим јасно да САД требају да играју већу улогу у ваздуху.

Мекејн је додао да се још увијек противи распоређивању америчких копнених трупа као помоћ побуњеницима, истичући да ситуација статус кво, такође, није добра.

"Сада се надамо да ће Гадафијев режим почети да се урушава изнутра, иако нада није стратегија, јер ова пат позиција предуго траје. Наши савезници у НАТО немају ни довољно средстава, а искрено речено ни воље да то ураде, само шест од 28 чланица Алијансе активно су ангажоване у Либији", истакао је Мекејн.

Мекејн је у петак током посјете Бенгазију апеловао на међународну заједницу да наоружа и призна побуњенике Прелазног националног савјета /ТНЦ/ као "легитиман глас" либијског народа.

"Желим да подстакнем сваку земљу, посебно САД, да признају ТНЦ као легитиман глас либијског народа. Они су то право заслужили", рекао је он новинарима.

Француска, Гамбија, Италија и Катар до сада су једине земље које су признале ТНЦ.

Мекејн, некадашњи пилот учесник рата у Вијетнаму, апеловао је на НАТО да појача кампању ради заштите цивила од Гадафијевих снага, посебно у Мисурати, која је већ седмицама под опсадом.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *