"Мекдоналдс" данас слави рођендан

ВАШИНГТОН- У америчком градићу Дес Плејн, у држави Илиноис, 15. априла 1955. године отворен је први "Мекдоналдс" ресторан и формирана корпорација из које ће се развити највећи свјетски ланац ресторана брзе хране. Браћа Морис и Ричард Мекдоналд почели су се бавити овим послом још 1948. године. Тада су имали мали ресторан у Сан Бернандину у […]

петак, 15 априла, 2011 / 14:52

ВАШИНГТОН- У америчком градићу Дес Плејн, у држави Илиноис, 15. априла 1955. године отворен је први "Мекдоналдс" ресторан и формирана корпорација из које ће се развити највећи свјетски ланац ресторана брзе хране.

Браћа Морис и Ричард Мекдоналд почели су се бавити овим послом још 1948. године. Тада су имали мали ресторан у Сан Бернандину у Калифорнији. Купили су пећи и апарате од продавца Река Крока.

Крок је посјетио браћу Мекдоналд 1954. године и видио да мала продавница продаје огроман број милкшејкова, али је и спазио тактику која им је омогућавала да продају велики број прехрамбених артикала по нижим цијенама.

Обични хамбургер тада је коштао 15 центи или упола јефтиније него у осталим ресторанима. Уведено је самопослуживање, купци су добијали храну веома брзо, јер су хамбургери припремани унапријед, умотавани и загријавани.

Крок је, увидјевши велики потенцијал у том концепту, понудио да откупи цјелокупан програм од браће Мекдоналдс. Он је 15. априла 1955. године отворио први ресторан "Мекдоналдс", а исте године је оформио и истоимену корпорацију. Крок је 1961. године откупио компанију од браће.

Сједиште компаније је у мјесту Оук Брук у Илиноису.

У наредној деценији број "Мекдоналдсових" ресторана достигао је 1 000 и уз помоћ доброг пословања акције компаније појавиле су се на тржишту 1965. године.

Јавни изглед ланца ресторана брзе хране настао је 1963. године појавом кловна Роналда Мекдоналда, док је дупли лук у облику слова "М" најтрајнији лого те компаније и створен је 1962. године.

Ланац ресторана ширио се у САД, али и у иностранству и до почетка 21. вијека има више од 30 000 ресторана.