Медведев тражи визне олакшице за Русе

ИРКУТСК- Визне олакшице за руске држављане који путују у САД биће главна тема разговора руског предсједника Дмитрија Медведева и његовог америчког колеге Барака Обаме у мају у француском граду Довилу. На састанку са становницима сибирског града Иркутска Медведев је рекао да је послао писмо Обами са захтјевом да се та тема озбиљно размотри, преноси РИА […]

понедељак, април 18, 2011 / 10:38

ИРКУТСК- Визне олакшице за руске држављане који путују у САД биће главна тема разговора руског предсједника Дмитрија Медведева и његовог америчког колеге Барака Обаме у мају у француском граду Довилу.

На састанку са становницима сибирског града Иркутска Медведев је рекао да је послао писмо Обами са захтјевом да се та тема озбиљно размотри, преноси РИА Новости.

Руски премијер Владимир Путин предложио је укидање виза руским и америчким држављанима на састанку са америчким потпредсједником Џозефом Бајденом у Москви у марту.

Средином априла Мајкл Мекфол, високи званичник за националну безбједност у Бијелој кући, рекао да се Вашингтон нада да ће слкопити нови визни споразум са Русијом и да они то питање озбиљно разматрају.

Што се тиче Путиновог приједлога Мекфол је рекао да се "премијер шалио када је преложио укидање виза".

Он је истакао да нови споразум неће увести безвизни режим, али да ће представљати побољшање од онога што сада постоји између двије земље.

Према актуелним прописима издавање америчких виза за руске држављане је дуг и компликован процес, на који се жале многи руски туристи и бизнисмени.

Русија такође тражи од ЕУ укидање виза за Русе, али досадашњи преговори нису уродили плодом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *