Медведев: Свој дио Арктика не дамо никоме

Русија ће наставити да штити своје интересе у Арктику и инвестираће у истраживања у овом региону, изјавио је данас руски предсједник Дмитриј Медведев у Кабаровску на Крајњем Истоку Русије. "Једноставно смо приморани да наставимо истраживања у акртичком региону и океану, јер ће у супротном то друге земље учинити. То не значи да су ове земље […]

петак, новембар 11, 2011 / 12:16

Русија ће наставити да штити своје интересе у Арктику и инвестираће у истраживања у овом региону, изјавио је данас руски предсједник Дмитриј Медведев у Кабаровску на Крајњем Истоку Русије.

"Једноставно смо приморани да наставимо истраживања у акртичком региону и океану, јер ће у супротном то друге земље учинити. То не значи да су ове земље наши непријатељи, али Арктик и његов регион се просториру до наше територије, и по географском и по питању огромних ресурса који тамо постоје", изјавио је руски предсједник.

Медведев је рекао да се Русија суочава са јаком конкуренцијом других земаља, такође жељних да експлоатишу рудна богатства Сјеверног пола.

Русија, САД, Канада, Данска и Норвешка покушавају да прошире јурисдикцију над дијеловима Арктика, за који се вјерује да садржи и до четвртину неоткривених резерви нафте и гаса.

"Зато нећемо одустати да улажемо у истраживања и припремамо програме за развој. Осим тога, бранићемо наше интересе у овој области по питању безбједности", поручио је Медведев.

Топљењем поларног леда отворене су нове могућности истраживања. Русија, Канада и Данска најавиле су да ће УН поднијети конкурентске захтјеве да подводни планински систем звани Гребен Ломоносов представља продужетак њихове територијеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *