Медведев: Морамо ратификовати СТАРТ

Предсједник Русије Дмитриј Медведев поручио је да је неопходно да Русија заврши процес ратификације Споразума са САД о смањењу нуклеарног арсенала (СТАРТ). „Американци су урадили то што су обећали, уз извjесне нијансе, али су ратификовали споразум. Сада је на нас ред и сматрам да ће таква одлука бити донијета”, истакао је Медведев, пренио је Итар-тас. […]

понедељак, 17 јануара, 2011 / 16:28

Предсједник Русије Дмитриј Медведев поручио је да је неопходно да Русија заврши процес ратификације Споразума са САД о смањењу нуклеарног арсенала (СТАРТ).

„Американци су урадили то што су обећали, уз извjесне нијансе, али су ратификовали споразум. Сада је на нас ред и сматрам да ће таква одлука бити донијета”, истакао је Медведев, пренио је Итар-тас.

Руска Дума усвојила је прије неколико дана, на другом засиједању о нацрту закона о ратификацији новог СТАРТ амандмане, који у суштини представљају скуп услова, примједби и интерпретација руске стране као одговор на резолуцију америчког Конгреса.

Тиме се прецизирају услови на основу којих треба да буде ратификован нови споразум, о којем су договор постигли предсједници Русије и САД, Дмитриј Медведев и Барак Обама, пуномоћја руског руководства и оба дома скупштине, као и ситуације у којима би Русију могле да подстакну на излазак из споразума.

Како је рекао предсједник Одбора Думе за међународне односе Константин Косачов, Русија ће иступити из новог споразума уколико САД и НАТО и друге државе-савезници САД буду разрађивале систем противракетне одбране, који би могао да представља опасност по националну безбједност Русије или да умањи ефикасност руског нуклеарног оружја.

Остале ситуације под којима би Русија могла да изађе из СТАРТ-а су и да САД „суштински прекрше обавезе из споразума, што би могло да угрози националну безбједност Русије”, нагомилавање стартешког офанзивног оружја од стране САД и других држава, као и рад на оружју које би могло да блокира фунционисање руског система за упозоравање на ракетни напад.

Медведев и Обама су договор о смањењу нуклеаних бојевих глава за 30 одсто постигли у Прагу, априла прошле године.Оставите одговор