Медведев: Европи намећу ракетни штит

Предсједник Русије Дмитриј Медведев оптужио је Вашингтон за наметање Европи планова о размијештању ракетног штита на европском континенту, позивајући се на ријечи неименованих европских лидера. „Изградња европског ракетног штита у великој мјери је наметнута Европи од Сједињених Америчких Држава”, рекао је јуче Медведев новинарима током конференције у граду Петрозаводску, пренијеле су агенције. Том приликом Медведев […]

петак, 25 новембра, 2011 / 12:27

Предсједник Русије Дмитриј Медведев оптужио је Вашингтон за наметање Европи планова о размијештању ракетног штита на европском континенту, позивајући се на ријечи неименованих европских лидера.

„Изградња европског ракетног штита у великој мјери је наметнута Европи од Сједињених Америчких Држава”, рекао је јуче Медведев новинарима током конференције у граду Петрозаводску, пренијеле су агенције.

Том приликом Медведев је цитирао неименоване европске лидере који су му се пожалили на споредну улогу у том пројекту.

„Моји партнери наговјештавају ми с времена на вријеме:Американци су ти који су то одлучили и они то промовишу, а наша улога као НАТО чланица је да обезбједимо територију за постављање штита”, казао је руски предсједник.

Медведев је прекјуче упозорио да ће Русија поставити ударни противракетни систем „искандер” на западу и југу земље, у Калињинградској области, уколико САД наставе размијештање свог противракетног система у Европи.