Међународно провидни: Или кад саборни храм постане централни

"ТИ БиХ је помагао активистима Правде за Давида у састављању захтјева за заштиту Уставом зајамчених права против директора полиције као руководећег лица који је управљао активностима полицијских службеника који су овим лицима бранили кретање око централног храма у Бањалуци."

четвртак, 27 фебруара, 2020 / 13:58

Није баш најјасније на какав централизам се мисли у овом изватку из саопштења: Самоуправно-социјалистички или атлантистички? Ово не треба неког довести у заблуду да Фронтал.РС добија новац од ТИ БиХ да им преноси саопштења. Просто ми то радимо, јер смо бољи од њихових ботова, као и ових што заступају домаћу власт. Може нам се.

Но, људи који су написали ово саопштење, уопште нису свјесни колико се сами издају. Колико постижу контраефекат у односу на оно што владе које их финансирају желе. Више, јер тако се и осјећају, нема ни потребе сакривати до које су мјере страни агенти и до које мјере су укључени у политичке кампање, на начин који је у земљама из којих добијају новац забрањено.

Највише од свега, показују да нити припадају народу који просвећују, нити раде у његовом интересу, нити га разумиију. Ваљда то што се православни храм порушен од стране усташа и нациста налази у центру највећег града Српске, постаје за неког коме тај храм ништа не значи (као ни групи Правда за Давида) некакав ЦЕНТРАЛНИ?

Централни за кога или чега?

Саборност централизма

То је Саборни храм, ако се користи црквена терминологија, а ТИ БиХ није истражио ни својом, ни туђом методологијом, откуд вођа овог парарелигиозног политичког покрета у Аустрији, гдје је и захваљујући чијој корупцији прешао границу, на основу чега има боравак и ко му тамо финансира живот?

То, што је слагао да има снимак и то пренијели сви ефбиховски и невладинићки медији без демантија до данас, то изгледа не спада у "истраживање корупције"… Вјероватно, јер је овдје у питању она међународног типа, гдје је тзв. ПЗД кључни доказ исте.

Примјера ради још, као у другим причама о "индексима корупције", они никако не дају поређење са другима. Да ли је и у другим земљама тако? Зашто?

Зато можемо рећи само зашто неће то да ураде. Ем није толико катастрофално као у Албанији, а она је добра за НАТО, ем ће се у развијеним земљама увидјети да они стране агенте рјешавају затвором.

Но, ево саопштење. Беспотребно је.

Пресловљено на српски језик:

Транспаренсу Интернешнел (ТИ БиХ) поступао је у 173 предмета корупције путем Центра за пружање правне помоћи у борби корупције, а грађани су упутили више од хиљаду позива на бесплатну линију за пријаву корупције 0800 55555.

Највећи број пријава корупције односио се на два сектора: државна управа и правосуђе (55%). Пријавиоци су најчешће лица која су у статусу жртве или свједока (преко 80% њих), а значајно је смањен број пријава које су поднијели тзв. звиждачи. То упућује на то да грађани и даље немају повјерење у постојеће правне механизме заштите лица која пријављују корупцију из свог непосредног радног окружења.

Посебно забрињава што се све већи број пријава односи на појаве флагрантних кршења основних људских права и слобода, као што је право на слободу кретања. Издваја се случај активиста групе "Правда за Давида" (ПЗД) гдје се појављују сумње на корупцију у највишим полицијским структурама. ТИ БиХ је помагао активистима ПЗД у састављању захтјева за заштиту Уставом зајамчених права против директора полиције као руководећег лица који је управљао активностима полицијских службеника који су овим лицима бранили кретање око централног храма у Бањалуци.

Грађани су у својим пријавама истицали сумње на нетранспарентно трошење новца, неефикасан рад управе, дуготрајне судске поступке, непрофесионално понашање судија и тужилаца, али и на сукоб интереса извршних функционера и изабраних представника. ТИ БиХ је у 2019. години добио чак 19 управних спорова у поступцима за остваривање права на приступ информацијама. Најчешћи разлози вођења ових спорова су одбијање институција да уопште примјењују Закон о слободи приступа информацијама, ћутање управе, незаконито позивање на заштиту личних података, итд. Ови спорови су битни јер ТИ БиХ долази до сазнања о корупцији у великом броју предмета на основу информација у посједу јавних органа.
ТИ БиХ је у 2019. години поднио чак 7 кривичних пријава против службених и одговорних лица због основа сумње да су починили кривична дјела корупције. Пријаве су се најчешће односиле на злоупотребу положаја или овлашћења, а дио се односио на јавна предузећа која нису спроводила поступке јавних набавки ("Сарајевопутеви" д.д), или су их незаконито спроводили (Рудник и термоелектрана "Гацко", Рудници "Крека"). Једна пријава се односила и на сукоб интереса који није разријешила директорица ЈКП ВИТКОМ д.о.о. Витез која је у вријеме именовања обављала и дужност општинске вијећнице.

По пријавама ТИ БиХ, поништена су два конкурса у којем су утврђене незаконитости (није у питању Мартина Млинаревић, прим Фронтал.РС), и откривен је случај лажне дипломе у Пореској управи РС (ПУ РС). Општина Калиновик и Оријентални институт морали су поништити јавне конкурсе на којима су уочене нетранспарентне праксе или праксе фаворизовања унапријед одређених кандидата, док ПУ РС предузима мјере са циљем отпуштања раднице, и то тек по поновном интересовању ТИ БиХ.