Међународни опрост наружио Пољску, што враћа мигранте у Бјелорусију

Пољска је крајем августа незаконито вратила мигранте који су камповали на њеној граници са Бјелорусијом, саопштила је организација "Амнести интернешнел".

четвртак, 30 септембра, 2021 / 20:06

"Амнести" је рекао да је анализом сателитских снимака од 18. августа откривено кретање те групе миграната са пољске територије натраг у Бјелорусију, бацајући ново свјетло на њихов случај.

"Присиљавање људи који покушавају да затраже азил без индивидуалне процјене њихових потреба заштите противно је европском и међународном праву", рекла је Ив Геди, директорка канцеларије за европске институције "Амнести интернешнела".

Пољска, Литванија и Летонија извијестиле су о великом порасту броја миграната из земаља попут Авганистана и Ирака који покушавају да пређу њихове границе из Бјелорусије, што, према Варшави и Бриселу, представља облик хибридног рата осмишљеног ради вршења притиска на ЕУ због санкција против Минска.

Групе за људска права и медији не могу да приступе граници са Бјелорусијом од почетка септембра због ванредног стања које је прогласила пољска Влада и за које се очекује да ће бити продужено за још 60 дана.

Групе за људска права критиковале су пољску националистичку Владу због третирања миграната на граници, укључујући илегално насилно враћање и непружање медицинске помоћи, као и одговарајуће хране и склоништа.

Три мигранта погинула су на пољској страни границе и још један у Бјелорусији раније овог мјесеца покушавајући да пређу у Пољску. Узроци смрти нису наведени. Пријављена је и пета смрт када је у Пољској преминуо Ирачанин, вјероватно, од срчаног удара.

Међу хиљадама миграната који су прешли у Пољску од јула, више од 30 их је заглављено на подручју између пољске и бјелоруске границе од средине августа, а невладине организације упозоравају да су многи од њих лошег здравља и да им је потребна медицинска њега.