Међународни односи: Српска и Баден Виртемерг (њемачка савезна држава)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се данас, у Влади Баден Виртемберг, са потпредсједником Владе Баден Виртемберг и предсједником ЦДУ-а Баден Виртемберг Томасом Штроблом и послаником у Бундестагу и шефом посланичке групе ЦДУ за иновације Стефаном Кауфманом.

понедељак, 1 јула, 2019 / 20:15

На почетку састанка саговорници су размијенили информације о тренутној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и Баден Виртембергу, те нагласили да је досадашња сарадња била успјешна.

Предсједник Вишковић нагласио је да постоје добри односи са Баден Виртембергом, да је потребно ту сарадњу јачати посебно у економском смислу с обзиром да значајан број њемачких компанија успјешно послују у Српској.

Такође, упознао је замјеника премијера о активностима које Влада Републике Српске проводи у циљу повећања конкурентности, унапређења пословног амбијента, развоја привреде и нових инвестиција.

Потпредсједник Владе Баден Виртемберг и предсједник ЦДУ-а Баден Виртемберг Томас Штробл нагласио је да постоје предуслови за њемачке компаније да у већем броју сарађују са привредницима из Српске и инвестирају у Републику Српску, као и за унапређење цјелокупних односа између Републике Српске и Баден Виртемберга.

Предсједник Вишковић је захвалио потпредсједнику Владе Баден Виртемберга Томасу Штроблу и посланику у Бундестагу и шефу посланичке групе ЦДУ за иновације Стефану Кауфману на прилици да разговарају и што његују добре односе са Републиком Српском и српским народом који живи у Њемачкој, те их је позвао да посјете Републику Српску.

Потпредсједник Владе Баден Виртемберг Томас Штробл захвалио се на састанку и на позиву да посјети Републику Српску, као и на досадашњој сарадњи са Владом Републике Српске.