Meђународни кривични суд се прогласио ненадлежним за суђење Ватикану

Међународни кривични суд /МКС/ одбацио је захтјев за отварање истраге о одговорности пензионисаног папе Бенедикта Шеснаестог и осталих ватиканских званичника за прикривање педофилије у Римокатоличкој цркви, јер за то није надлежан. "МКС је одлучио да тврдње жртава о злостављању које терете Римокатоличку цркву да није учинила довољно да би окончала злостављање, нису у надлежности суда", […]

субота, 15 јуна, 2013 / 20:52

Међународни кривични суд /МКС/ одбацио је захтјев за отварање истраге о одговорности пензионисаног папе Бенедикта Шеснаестог и осталих ватиканских званичника за прикривање педофилије у Римокатоличкој цркви, јер за то није надлежан.

"МКС је одлучио да тврдње жртава о злостављању које терете Римокатоличку цркву да није учинила довољно да би окончала злостављање, нису у надлежности суда", објавио је тај суд са сједиштем у Хагу.

Адвокат Ватикана Џефри Лена рекао је да је тиме МКС потврдио линију њихове одбране.

МКС се изјаснио на захтјев удружења из Њујорка које је затражило да се "случајеви педофилије које су починили свештеници процесуирају као злочин против човјечности", објавио је дневник "Коријере дела Сера".

Лист је навео да су удружења жртава најавила да их та одлука суда неће зауставити, већ ће наставити да прикупљају друге доказе.