Медији: Влада САД има надзор над 75 одсто интернет саобраћаја

Влада САД у стању је да прати чак 75 одсто интернет саобраћаја на тлу ове земље – наводе амерички медији. Према новим детаљима који су откривени о америчкој Агенцији за националну сигурност /НСА/, најјачи програми могу да прате чак и само писање електронске поште те дигиталне телеФонске позиве смјештене унутар САД. Фукционери НСА тврде да […]

среда, 21 августа, 2013 / 10:07

Влада САД у стању је да прати чак 75 одсто интернет саобраћаја на тлу ове земље – наводе амерички медији.

Према новим детаљима који су откривени о америчкој Агенцији за националну сигурност /НСА/, најјачи програми могу да прате чак и само писање електронске поште те дигиталне телеФонске позиве смјештене унутар САД.
Фукционери НСА тврде да обавјештајне агенције могу да прате "једва 1.6 одсто саобраћаја на интернету".

Међутим, "Вол стрист журнал" наводи да је НСА са ФБИ пратила и-мејл и смс поруке у периоду од шест мјесеци унутар унутар ког су одржане Олимпијске игре у Солт Лејк Ситију 2002. године.

Законодавци тврде како је надгледање које проводи НСА потребно због безбједности земље, али програм "Блерни" био је у употреби и прије терористичких напада на у Њујорк 11. септембра 2001. године.

Програм је направљен с намјером да пресретне комуникацију која улази и излази из САД.

Писање "Вол стрист журнала" заснива се на изјавама бивших владиних чиновника који су били упознати са радом НСА.0 КОМЕНТАРА