Медији: Македонија пристала на промјену имена државе, језика и „цркве“

Владе у Атини и Скопљу договориле су се да Македонија име промјени у „Република Нова Македонија“, пишу грчки медији, позивајући се на албанске.

среда, јануар 10, 2018 / 12:59

Тај приједлог се помињао годинама, још од званичног избијања спора 1991, али није било наговјештаја да би га прихватиле обе стране.

Грчки сајт „Прото тема“ помиње да је „упадљиво“ то што је наводни договор објављен баш данас, када је замјеник премијера Македоније, Албанац Бујар Османи, у посјети Атини ради разговора с руководством Министарства спољних послова Грчке.

Са друге стране, један албански сајт се у преношењу појединости споразума, уз фотографију наоводно званичног текста, позива на „поуздане грчке изворе“.

Према том тексту нови договорени пун званичан назив државе је „Република Нова Македонија“, или скраћено „Нова Македонија“, а оба су наведена у верзијама на македонском, енглеском, грчком и албанском језику.

Нови назив за језик је на македонском „савремен македонски језик“ што је преведено и на остале језике, док назив на грчком гласи „славомакедонски језик“.

Назив држављанства и националности је на македонском „македонско/македонска“, док је на осталим језицима „новомакедонско/новомакедонска“.

Нови назив цркве је „Нова македонска православна црква – Охридска архиепископија“, сем на грчком, на којем се она назива „Православна црква Нове Македоније – Охридска архиепископија“.

Према албанском сајту о „националном идентитету“ ће се још преговарати, али се предвиђа да ће се грађани на македонском и даље називати „Македонци“, на енглеском „етнички Македонци“, а на грчком „Славомакедонци“.

Предвиђен је и назив за Македонце, становнике Грчке, која не признаје постојање националних мањина: на грчком ће се називати само „Македонци“, али на македонском и енглеском ће бити „грчки Македонци“.

Портпарол грчке владе Димитрис Цанакопулос одбио је међутим да се бави “спекулацијама“.

Он је изјавио да су разговори омогућени након што је македонска влада одустала од „екстремних ставова“, али није изнио детаље, преноси АП.

Цанакопулос је истакао да „сада треба створити услове за најшири могући консензус како би се превазишао проблем који притиска ту земљу и шири регион у протеклих 25 година“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *