Матица Српска: Четири прве књиге нових писаца

У овогодишњем колу "Прве књиге", едиције Матице српске, објављена су четири прва литерарна дјела младих писаца, која карактерише одговорност према стварности и свијету који их окружује.

уторак, 14 децембра, 2021 / 14:58

Ријеч је о поетској збирци "Чамци за птице" Иване Пантелић и "Уџбенику свакодневице" Лазара Букумировића.

Осим ове двије књиге, у овогодишњој едицији је и књига кратких прича Саре Мајсторовић "Сребрне шуме", као и студија Милице Софинкић "Црњански – на међи властитог и страног".

Говорећи о ауторима заступљеним у новом колу "Прве књиге", главни и одговорни уредник едиције Фрања Петриновић оцијенио је да их прије свега карактерише одговорност према стварности и свијету који живимо, као и одговорност према књижевности уопште.

"Та одговорност се види и у прози, и у поезији, али и у теоријском промишљању. Рукописи који су се нашли пред уредништвом представљали су више него пријатно изненађење, будући да су били целовити, концепцијски дотерани и од почетка до краја јасно изведени", рекао је Петриновић поводом овогодишњег кола едиције "Прва књига".

Предсједник Матице српске Драган Станић пожелио је младим писцима добродошлицу у свијет књижевности, наглашавајући да ће они носити будућу српску литературу, саопштено је Матице српске.

"Оно што је најважније за младог писца је да испод своје прве књиге подвуче црту и каже: идем даље и постављам нове циљеве. И сигуран сам да ће ове младе ауторе одлучност и стваралачка усредсређеност, комбиновано са даром који носе у себи, водити према тим новим резултатима", рекао је Станић.

Петриновић је у анализи дјела оцијенио да књига Саре Мајсторовић "Сребрне шуме" реафирмише на српској књижевној сцени помало занемарену форму прозног записа, при чему је, како каже, стил младе списатељице свјеж, језички и лексички богат и изузетно лирски интониран.

За студију Милице Софинкић "Црњански – на међи властитог и страног", Петриновић констатује да ауторка вјешто посматра појам другости, те преко и кроз Црњанског промишља о ономе што је и данас изазов феномена странствовања.

Члан уредништва едиције Мирослав Алексић сматра да поетика Иване Пантелић у "Чамцима за птице" еквилибира у простору између чулног и сазнајног.

Алексић закључује да је Лазар Букумировић својом првом књигом "Уџбеник свакодневице" искорачио далеко и наговјестио нешто што се касније потврди као изузетно.

Едиција "Прва књига" покренута је 1957. године и до данас је у оквиру ње објављено укупно 287 наслова.

Тако су у том периоду, наводи Матица српска, врата свијета издаваштва, литерарне и културне афирмације одшкринута кроз едицију, пјесницима Милутину Петровићу, Тањи Крагујевић, Владимиру Копицлу, Војиславу Карановићу.

У тој едицији своје мјесто нашли су и прозаисти Миро Вуксановић, Драган Великић, као и Ласло Блашковић.