Математичар из Српске ријешио проблем неријешен деценијама

Небојша Ђурић, виши асистент математике на АГГФ Универзитета у Бањој Луци, ријешио је математички проблем стар преко 40 година.

субота, 31 октобра, 2020 / 22:26

Област под називом Инверзни проблем Штурм-Лиувиловог типа са константним кашњењем је посљедњу деценију у великој експанзији. Најбољи математичари свијета из ове области су покушали дати одговор на отворено питање:

"Да ли постоји јединствено рјешење Инверзног проблема Штурм-Лиувиловог типа са кашњењем на интервалу од π/3 do 2π/5 у општем случају?”

Многи од њих су своја научна истраживања базирали на претпоставци да јединствено рјешење постоји. Упркос увјерењима најбољих на свијету, Небојша Ђурић је контрапримјером дао негативан одговор.

Овај резултат је објављен 28.10.2020. у часопису Примјењена математика (Applied Mathematics Letters), у раду "О отвореном питању Инверзни проблем Штурм-Лиувиловог типа са константним кашњењем”.

Овај часопис један је од најбољих часописа на СЦИ листи из ове области. Ђурић је рад објавио заједно са руским математичаром Сергејом Бутерином, који је подржао идеју контрапиримјера. Инверзни проблеми диференцијалних оператора имају значајну примјену у астрофизици, аеродинамици и биофизици.Оставите одговор