Машовић сам себе именовао за шефа

В.д. предсједавајућег Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић донио је у четвртак налог којим је преузео улогу шефа Сектора за тражење, ексхумације и идентификације (ТЕИ), чиме су све руководеће функције у Институту преузели Бошњаци. Истакао је то члан Колегијума директора Милутин Мишић и додао да је Машовић након споразумног раскида радног односа […]

субота, 11 октобра, 2014 / 16:30

В.д. предсједавајућег Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић донио је у четвртак налог којим је преузео улогу шефа Сектора за тражење, ексхумације и идентификације (ТЕИ), чиме су све руководеће функције у Институту преузели Бошњаци.

Истакао је то члан Колегијума директора Милутин Мишић и додао да је Машовић након споразумног раскида радног односа са шефом Сектора за ТЕИ Душаном Павловићем спријечио да на то мјесто као в.д. до избора новог шефа буде постављен, како налаже правило, српски кадар Жељко Мандић, стручни сарадник у Централној евиденцији несталих лица (ЦЕН).

У радном налогу упућеном Мандићу, Машовић је навео да је Мандић постављен незаконито, јер га је именовао Мишић и наложио му да кључеве радне просторије шефа Сектора за ТЕИ преда в.д. предсједавајућег Колегијума. Потом је у обавјештењу прослијеђеном подручним канцеларијама Института Машовић шефовима тих канцеларија наредио да када је ријеч о пословима овог сектора комуницирају искључиво и директно с њим.

Мишић каже да Машовић доношењем таквог налога покушава да обезбиједи искључиво бошњачку националну структуру у Институту, те да је оваквим актом суспендовао Колегијум директора као руководећи орган Института и лично преузео улогу инокосног руководног органа, односно генералног директора.

“Тиме је грубо прекршио Међународни споразум о преузимању улоге суоснивача за Институт, као и Закон о раду у институцијама БиХ, онемогућивши конститутивним народима, Србима и Хрватима, да учествују у руководећим функцијама Института.
Обавеза Института је да уважава националну заступљеност, што није случај”, нагласио је Мишић.

Мишић је у петак о овој ситуацији обавијестио и Савјет министара, Међународну комисију за тражење несталих лица (ИЦМП) И Управни одбор Института.

“Поред Машовића, као предсједавајућег Колегијума, Јасмин Одобашић је шеф Сектора за опште правне и финансијске послове, Џенана Шарић је шеф Сектора за ЦЕН, а Машовић је поред те функције покушао да се именује на мјесто шефа Сектора за ТЕИ. То су све управна и руководећа мјеста. А управљачка структура је узурпирана тако што је Јадранка Дураковић више од два мјесеца предсједавала Управним одбором, иако је имала мандат в.д. члана УО, а не мандат предсједавајућег”, казао је Мишић.

Додао је да се ради о настојању да Институт буде бошњачки институт.

“Молимо вас да предузмете мјере из ваше надлежности да не би дошло до потпуног урушавања ове институције”, написао је Мишић у обавјештењу.

Машовић и хрватски члан Колегијума директора Марко Јуришић у петак нису одговарали на телефонске позиве.

Члановима Колегијума директора, осим Мишићу мандат је истекао још у јулу 2012. године.