Масони по Црној Гори, лажни и прави

Фотографија која је осванула на Фејсбуку, на којој се виде црногорски политичари, бизнисмени и културни радници, у масонским одорама, изазвала је лавину расправа у Црној Гори, од нагађања ко су слободни зидари, до тврдњи да неки од оних које се тако представљају то, у ствари – нису. Огласио се велики мајстор Велике ложе Црне Горе, […]

уторак, 18 октобра, 2011 / 15:20

Фотографија која је осванула на Фејсбуку, на којој се виде црногорски политичари, бизнисмени и културни радници, у масонским одорама, изазвала је лавину расправа у Црној Гори, од нагађања ко су слободни зидари, до тврдњи да неки од оних које се тако представљају то, у ствари – нису.

Огласио се велики мајстор Велике ложе Црне Горе, подгорички адвокат Новица Јововић, који тврди да су на фотографији из Спужа код Подгорице, коју је објелоданила професорка Мирјана Куљак – самозвани масони.

На слици су, у масонским одорама и са белим рукавицама, посланици владајуће партије Миодраг Вуковић и Зоран Јелић, глумац Слободан Маруновић…

– Људи са те фотографије нису чланови Велике ложе Црне Горе, једине суверене регуларне масонске власти у овој земљи, нити било који од храмова у којима раде наша браћа, каже Јововић.

Он наглашава да те личности, који своју организацију називају Велика регуларна масонска ложа Црне Горе, не припадају ниједној регуларној слободнозидарској организацији у свијету.

– Сваки масон има право да објелодани припадност овој часној организацији чији је циљ да појединцу помогне да постане човјечнији и подеснији за градњу људског друштва као храма хуманости, каже Јововић.

Државна самосталност била је предуслов за формирање Велике ложе Црне Горе, што се догодило 3. јуна 2006.Масони су отад окупљени у четири ложе – „Монтенегро“ у Подгорици, „Зора“ у Котору, „Луча Микрокозма“ на Цетињу и „Гарибалди“ у Никшићу.

Велика сала са масонским обиљежјима гдје је снимљена спорна фотографија, према информацијама „Новости“, у кући је познатог црногорског ликовног умјетника, који се помиње као масон. То је једна од ријетких кућа на овом простору гдје уопште може бити тако монументална сала.

Према неким процјенама у Црној Гори постоји око 200 слободних зидара, што је превелики број за толику земљу.

У плану је формирање ложе на сјеверу Црне Горе, гдје живе масони Филип Вуковић, Мирко Ракочевић, Дејан Зејак, Милорад Весковић, Слободан Наневски, Алмас Чекић.

Бројни, утицајни масони су поријеклом Дурмиторци: Новак Јауковић, Драгољуб Вуковић, Божо Шибалић и Петрашин Касалица.

Которској ложи припадају Миодраг Живковић и Никола Самарџић, Будвани Драган Иванчевић и Бранко Кажанегра, а високо у хијерхији су подгорички адвокати Новица Јововић (заменик великог мајстора Јауковића) и Вања Мугоша.

Великој ложи ЦГ у Подгорици припадају бизнисмен Ранко Шћепановић, Срђан Станковић (професор) и Душан Симоновић (председник ЦОК-а), Бранко Мићковић, Бошко Лучић, док у Београду живе микробиолог Љубиша Тописировић и драматург Божо Шибалић.

Многи масони су и ротаријанци, и многи су „драфтовани“ управо из ротаријанаца.Оставите одговор