Маск догодине планира милион самовозних таксија

Тесла Моторс демонстрирала је технологију аутономне вожње у трајању дужем од четири сата, на којој је приказана могућност нових возила да у потпуности без утицаја возача прелазе пут "од тачке А до тачке Б".

четвртак, 25 априла, 2019 / 22:33

Било је говора и о посебном Теслином чипу који је основа компјутерског система за обраду података и аутономну вожњу.

Овај чип од сада ће бити уграђен у све нове аутомобиле овог произвођача, што значи да ће потпуно аутономна вожња бити само један дио додатне опреме који ће се на свим њиховим аутомобилима моћи лако активирати.

Теслин чип састоји се од 6 милијарди транзистора послаганих у двије неуронске мрежне структуре од којих свака може обављати 36 билиона (36×1012) операција у секунди. Овај чип је, кажу, 20 одсто јефтинији од Нвидијиних које су користили до сада, а даје чак 21 пута боље перформансе.

На основу овог технолошког напретка Илон Маск тврди да хардвер аутономних возила није потребно даље надограђивати, већ само унапредити софтвер.

Шеф Тесле такође вјерује да ће његова визија о лансирању велике флоте аутономних возила за најам ускоро бити остварен.

До краја 2020. године на путеве би могло бити пуштено милион роботаксија, како их Маск зове.

Идеја је да се сва возила у приватном власништву ставе на располагање за краткорочни најам путем апликације, те да их њихови власници, док их не користе, могу изнајмљивати.

Вожња оваквим возилима могла би бити чак 10-15 пута јефтинија од вожње обичним таксијем, Убером или Лyфтом. С друге стране, купцима аутономних Тесли годишње би могао донијети до 30.000 долара прихода, што значи да би им се куповина врло брзо исплатила.

Још ни у једној држави на свијету није донијета законска регулатива за саобраћај потпуно аутономних возила.Оставите одговор