Мас: Сарађујте с Косовом, али не морате га \’\’признати\’\’

Амбасадор Њемачке у Београду Волфрам Мас изјавио је да признавање независности Косова никада није био услов за приближавање Србије ЕУ, али да су за Њемачку, која је признала Косово као независну државу, границе у региону коначне. "Али, оно што очекујемо јесте рјешавање проблема које ће омогућити нормализацију односа. Из искуства знамо да ту ипак постоји […]

петак, 19 августа, 2011 / 08:55

Амбасадор Њемачке у Београду Волфрам Мас изјавио је да признавање независности Косова никада није био услов за приближавање Србије ЕУ, али да су за Њемачку, која је признала Косово као независну државу, границе у региону коначне.

"Али, оно што очекујемо јесте рјешавање проблема које ће омогућити нормализацију односа. Из искуства знамо да ту ипак постоји велики маневарски простор", рекао је Мас за београдски "Блиц".

Мас је додао да је циљ посјете њемачке канцеларке Ангеле Меркел Београду да се види докле је Србија стигла у испуњавању "копенхашких услова" и да ли све иде глатко на том путу, те додао да ће Меркелова подржати наставак евроинтеграција Србије.

Према његовим ријечима, потенцијални кандидат за чланство у ЕУ мора да обезбиједи политичку стабилност земље, владавину права, одговарајуће законодавство и судство, као и добросусједске односе и регионалну сарадњу.

На питање да ли се регионална сарадња и добросусједски односи, односе и на Косово, Мас је потврдно одговорио и додао да је Косово дио региона.

"Ми се нисмо одредили како ће у детаљима бити дефинисан тај однос између Београда и Приштине. А што се Њемачке тиче, ми смо признали Косово као независну државу. Наш министар иностраних послова Гвидо Вестервеле изјавио је прошле године у Београду, а исто тако прије 10 дана у Приштини, да су границе за нас у овом региону коначне", рекао је Мас.0 КОМЕНТАРА